• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η εβδομάδα που έρχεται

 

 

### Προυπολογισμός

 

Εβδομάδα προϋπολογισμού αυτή που θα διανύσουμε καθώς αναμένεται  να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου ο Προϋπολογισμός του 2014, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου.

 

### Τρόικα

Επιστρέφουν σήμερα  Δευτέρα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, χωρίς ωστόσο να έχουν διαφανεί ακόμα σημάδια σύγκλισης με την τρόικα, οι επικεφαλής της οποία φέρεται να διατηρούν σκληρές θέσεις, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών.

«Άμα θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάνουν τα σπίτια τους», φέρονται να είπαν οι επικεφαλής της τρόικας σε συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, υφυπουργό Θανάση Σκορδά και γενικό γραμματέα Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου.

«Οι τράπεζες είναι υπό κρατικό έλεγχο και το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να προστατεύσει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη» αντέτεινε η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με στιχομυθία αυτή, την οποία μετέφερε στο «Έθνος της Κυριακής» αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

H κατάθεση στη Βουλή του νομοσχέδιου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) δεν φαίνεται να πραγματοποιείται στο άμεσο μέλλον. Πιθανόν να κατατεθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, όπως σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τελικά να ψηφιστεί μετά τον προϋπολογισμό.

 

###  έργα

Ανοίγει ο δρόμος για την επανεκκίνηση των εργασιών στους αυτοκινητόδρομους, καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μ.Χρυσοχοΐδης, οι τροποποιήσεις των συμβάσεων παραχώρησης θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, το Ελεγκτικό Συνέδριο παρέδωσε και τις τέσσερις συμβάσεις με θετική γνώμη και την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί στη Βουλή ολοκληρωμένη συζήτηση με τους βουλευτές όλων των κομμάτων, ώστε η ψήφιση να έρθει την μεθεπόμενη εβδομάδα, που θα οδηγήσει στην εκροή πόρων από την ΕΕ έως το τέλος του χρόνου.

 

### Επίσημη επίσκεψη

Την Ελλάδα θα επισκεφθεί την Τρίτη  3 Δεκεμβρίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Έχει προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου με τον Ρώσο πρεσβευτή Βλάντιμιρ Τσκικβισβίλι, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προετοιμασία της επίσκεψης.

 

 

### Στην Ε. Ε. ο πρωθυπουργός

 

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισκεφθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε η Πία Αρενκίλντε, εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η Πία Αρενκίλντε δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες μαζί με ομάδα υπουργών και θα παραβρεθούν στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων, την ερχόμενη Τετάρτη. Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, θα είναι μία ευκαιρία να γίνει ανταλλαγή απόψεων ενόψει της ελληνικής προεδρίας.

 

###   Ναυτιλία

Η  ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας  θα βρεθεί στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, για  να παρουσιάσει την Πέμπτη στους αρμόδιους υπουργούς των χωρών μελών, τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής όπως αυτή έχει σχεδιαστεί να εξελιχθεί στο εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας.
Ως γνωστόν εκκρεμούν μείζονος σημασίας ζητήματα που σχετίζονται με το θαλάσσιο και όχι μόνο περιβάλλον, τον σχετικό κανονιστικό πλαίσιο αλλά και θέματα που ουσιαστικά «απεικονίζουν» τις διαθέσεις της ΕΕ για λήψη περιφερειακών μέτρων στα οποία ως γνωστόν η ελληνική πλευρά έχει εναντιωθεί υποστηρίζοντας ότι υπέρτατος νομοθέτης ήταν και παραμένει ο ΙΜΟ.

 

### Black Rock

 

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου θα παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος η Black Rock τα ευρήματα της  άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τα χαρτοφυλάκια δανείων των εγχώριων τραπεζών σε ότι αφορά την Ελλάδα και το εξωτερικό.   Όπως έχει ανακοινώσει η  ΕΚΤ  στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη όλες οι τράπεζες πρέπει την 1/1/2014 να έχουν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων άνω του 8%.