• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Η εβδομάδα που αρχίζει

Συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα και η ελληνική αντιπροσωπεία διαθέτει αισιοδοξία. «Πάμε με λυμένο το θέμα των τραπεζών στο Eurogroup της Δευτέρας», έλεγε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.  Το θέμα έκλεισε κατά τη διάρκεια του τετ α τετ που είχα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Τρόικα Πολ Τόμσεν, το πρωί του Σαββάτυο. «Μπορεί να επηρέασαν οι ανακοινώσεις της Alpha και της Τράπεζας Πειραιώς», προσέθεσε η ίδια πηγή και εξήγησε. Σύμφωνα, πάντως, με την ίδια πηγή, η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από την εμπλοκή του ΔΝΤ και κυρίως από την ένταση με την οποία έβαλαν το θέμα. Η ΕΕ, επεσήμανε, θα πρέπει να βρει μια φόρμουλα για το ρόλο του Ταμείου καθώς αυτό έχει εμπλοκή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι σε πρόγραμμα.

####   Διαπραγματεύσεις με τρόικα

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν προγραμματισθεί να συνεχιστούν τη επόμενη Τετάρτη, με την επιστροφή της τρόικας. Πάντως, οι επαφές στελεχών της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζονται κυρίως για εργασιακά και φορολογικά θέματα. «Εως την άλλη Κυριακή θα έχουμε τελειώσει με όλα», έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

 

#####   Βουλή

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό (για το τελευταίο, υπάρχει πιθανότητα μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση, π.χ. για τον φόρο υπεραξίας και τις αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα).

####   Το ασφαλιστικό
Τα οικονομικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού αμφισβητεί η τρόικα, προειδοποιώντας πως εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα, πολλά ταμεία δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την καταβολή συντάξεων από το 2016, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.
Η τρόικα ζήτησε στοιχεία για τη ροή των συνταξιοδοτήσεων και τον χρόνο απονομής οριστικών συντάξεων. «Η διαπίστωση σόκαρε», γράφει η εφημερίδα, λέγοντας πως στο ΙΚΑ εκκρεμούν περίπου 200.000 αποφάσεις συνταξιοδότησης για κύριες και επικουρικές, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η οικονομική πραγματικότητα του ταμείου.  «Πώς θέλετε να μοιράσετε το πρωτογενές πλεόνασμα όταν δεν καταβάλλετε τις συντάξεις;» ρωτά η τρόικα. Αμφισβητώντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης, η τρόικα ζήτησε τη λήψη ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη της τρύπας 380 εκατ. ευρώ ετησίως που θα δημιουργηθεί από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 από τον Ιούλιο. Επείγουσα κρίνεται επίσης η ανάγκη της αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης του ΟΑΕΕ, στον οποίο επίσης εκκρεμεί αδιευκρίνιστος αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης.

 

####   φορολογικές δηλώσεις

Σε 10 ημέρες από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 8.500.000 πολιτών και επιχειρήσεων, τη στιγμή που τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην ηλεκτρονική ή στη χειρόγραφη έκδοση των βεβαιώσεων