• Σήμερα είναι: Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η εβδομάδα που αρχίζει

###Η αβεβαιότητα με την τρόικα

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το πότε ακριβώς θα έρθει η τρόικα. Σύμφωνα με τον τύπο της Κυριακής δεν υπάρχει τίποτα οριστικό. Η Καθημερινή αναφέρει ότι η ευρωζώνη περνάει σε μια ηπιότερη φάση, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα μειώνεται πράγμα που σημαίνει δεν υπάρχει μεγάλη πίεση προς την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις αλλά και ούτε προς την τρόικα  για τη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού προγράμματος.

 

###Νέα οικονομικά στοιχεία

«Στοιχεία έκπληξη» για την εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών και άλλων μεγεθών της οικονομίας έχει στη διάθεσή του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος  ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αναμένει την επισημοποίησή τους από τη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να τα γνωστοποιήσει τις επόμενες ημέρες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών μιλάει για μεγάλη έκπληξη, η οποία θα επιδράσει καταλυτικά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στις ιδιαίτερες συνομιλίες του ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά καθαυτά θα δώσουν και την εξήγηση για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από το περασμένο φθινόπωρο στην ολοκλήρωση των συνομιλιών με την τρόικα.

 

###Καθυστέρηση και για τις τράπεζες

Από εβδομάδα σε εβδομάδα μετατίθεται η ανακοίνωση των νέων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Περιμένουν όλοι τα αποτελέσματα του stress test που διενήργησε η Blackrock και που είναι έτοιμα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεν ανακοινώθηκαν ούτε τον Ιανουάριο και αναμενόταν να ανακοινωθούν τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου. Η καθυστέρηση οδηγεί στη μετάθεση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών και αναπόδραστα στην καθυστέρηση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.

 

###Συμβούλιο υπουργών και Ευρωκοινοβούλιο

Στο Στρασβούργο θα βρίσκεται την Τρίτη και Τετάρτη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να συμμετάσχει, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει παρέμβαση για την αναγκαιότητα θέσπισης φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Την Τετάρτη αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι το θέμα των Σύρων προσφύγων στα βουλγαρικά σύνορα, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ρωσίας, η τραγωδία στο Φαρμακονήσι, καθώς και οι εκθέσεις προόδου για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο.

 

###Grexit και Grecovery

 

Στο Λονδίνο θα βρεθεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος για να μιλήσει στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων (OMFIF) με θέμα «Η ελληνική οικονομική κρίση: από το Grexit στο Grecovery»