• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

 

Σήμερα Δευτέρα, από το πρωί, άρχισε  η αναβληθείσα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά, η απόφαση για αναβολή της συνάντησης ήταν κοινή, τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και των επικεφαλής της αντιπροσωπείας των δανειστών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η τρόικα ανέβαλε ραντεβού της με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση και χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση.

Τα μεγάλα «αγκάθια» της συζήτησης με την τρόικα αποτελούν το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα αυτή τη στιγμή ανεβάζει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και οι πλειστηριασμοί με την τρόικα να ζητεί πλήρη απελευθέρωση και την κυβέρνηση να θέλει την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Επίσης, διαφωνία υπάρχει για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για τα οποία η ελληνική πλευρά ζητεί να διατηρήσουν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα, ενώ η τρόικα θέλει να εξυπηρετούν μόνο τον ελληνικό στρατό.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι το μόνο που μπορεί να κάνει  για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι να ορίσει ένα μέλος του ΤΑΙΠΕΔ σε υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες.

Για τις δομικές αλλαγές, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών στην άσκηση κλειστών επαγγελμάτων.

###

Σήμερα Δευτέρα θα αποφασίσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των  AEI αν θα συνεχίζουν την απεργία τους. Έπειτα από δέκα εβδομάδες κινητοποιήσεων, οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ αποφάσισαν το μεσημέρι της Κυριακής να παραμείνουν κλειστά και τη Δευτέρα τα ιδρύματα, καθώς ανακοίνωσαν νέα 24ωρη απεργία. Πάντως ήδη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ανακοινωθεί πως τα μαθήματα εξαμήνου αρχίζουν από την Τρίτη (19/11), ενώ ήδη καταρτίστηκε πρόγραμμα εξετάσεων στις σχολές

 

###

Την Τετάρτη έρχεται στην Αθήνα η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Πένι Πρίσκερ για την προώθηση των αμερικάνικων επενδύσεων και την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών.

###

Την Πέμπτη θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες ο  Προϋπολογισμός για το 2014 στη Βουλή με σχεδόν διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα από τα 300 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογισθεί στο προσχέδιο – και χωρίς να γίνεται αναφορά σε νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Αυτό προκύπτει από την (σχεδόν τρίωρη) συνάντηση που είχαν χθες στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δύο αρχηγοί δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μία σημαντική πτυχή της συζήτησής τους αφορούσε στην πίεση που θα ασκήσει η κυβέρνηση στους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να ληφθεί άμεσα απόφαση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – από την οποία εξαρτάται, εν πολλοίς, η είσοδος της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης.
###

Μέσα στις επόμενες  10 μέρες, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη αρχίζει ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ.

.###

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο Κωστής Χατζηδάκης θα έχει τις επόμενες ημέρες στα χέρια του το τελικό κείμενο της έκθεσης για τους νομοθετικούς προορισμούς που κρατούν ψηλά τις τιμές πολλών προιόντων τστην αγορά. Πεντακόσιες πενήντα πέντε αναχρονιστικές διατάξεις είναι ο λόγος που δεν πέφτουν οι τιμές βασικών προϊόντων, όπως το ψωμί, το γάλα, τα φάρμακα και τα καύσιμα. Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση σοκ του ΟΟΣΑ. Σε αυτή θα βασιστεί ο νόμος που θα κατατεθεί άμεσα από τον υπουργό Ανάπτυξης, για την κατάργηση του συνόλου των εμποδίων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς

###

Την  Παρασκευή αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με πηγές από τους συνολικά 13 ενδιαφερομένους την μεγαλύτερη κινητικότητα στην εν εξελίξει διαβούλευση έχουν δείξει οι ΤΕΜΕΣ, Dogus, Dolphin Capital, Colony Capital, Fosun και η AGC Equity Partners.

Η διαβούλευση επικεντρώνεται κυρίως στο ζήτημα του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης του δημόσιου ακινήτου, ενώ αντιμετωπίσθηκαν εκκρεμότητες, όπως ο καθορισμός αρχαιολογικών ζωνών. Να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός δεν αποκλείει την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς ή τη συμμετοχή σε υπάρχον σχήμα και νέων υποψηφίων.