• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

 

 

 

Με  βάση τον προγραμματισμό, στην κυβέρνηση απομένουν δύο  μόλις ημέρες για συμφωνία στα  καυτά θέματα των ΕΑΣ και των ακινήτων.  Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και οι επικεφαλής της τρόικας, θα αναχωρήσουν για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Και ενώ ο κ. Στουρνάρας θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν τον Ιανουάριο,  οπότε και θα «ανοίξουν» τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού  κενού για το 2014, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, κ.ά., προκειμένου να αρχίσει να δρομολογείται και η δόση των 4,9 δις. ευρώ, η οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο εφέτος.

 

###    Βουλή

 

Στη Βουλή συζητείται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις. Κρίσιμο σημείο συζήτησης καθώς διατηρούνται πολλές επιφυλάξεις από τους βουλευτές όλων των κόμματων.

Στη Βουλή επίσης θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων.

 

###    ΕΑΣ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο υπουργείο Οικονομικών η σύσκεψη με την τρόικα για το θέμα της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) -τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Θα εκπλαγούμε αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα ΕΑΣ τη Δευτέρα».

Η κυβέρνηση αναμένει, πλέον, έως το απόγευμα σήμερα, Δευτέρα,  την έκθεση συμμόρφωσης για τα προαπαιτούμενα της δόσης από την τρόικα.

Την έκθεση συμμόρφωσης θα εξετάσει το Euroworking Group που θα συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης και θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Εάν δεν δοθεί το «πράσινο φως» από το Euroworking Group, η έγκριση αναμένεται να δοθεί στο Eurogroup που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Τρίτης.

Η κυβέρνηση αναμένει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.

###  H Ελλάδα στη Νέα Υόρκη

«Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» θα είναι η Δευτέρα, στο πλαίσιο του 15ου ετήσιου επενδυτικού φόρουμ (Capital Link Greek Investor Forum), το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Μανχάταν.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραθέσει επίσημη δεξίωση προς τιμήν της ελληνικής αποστολής, των εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, που είναι εισηγμένες στο NYSE Euronext και των εταιρειών που θα συμμετέχουν στο συνέδριο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Χρηματιστήριο της αμερικανικής μεγαλούπολης θα αναρτήσει και φέτος την ελληνική σημαία στη Γουόλ Στριτ και έχει εκδώσει ειδικά αναμνηστικά μετάλλια για να τιμήσει την ελληνική συμμετοχή.

Στην τελετή για να χτυπήσουν το καμπανάκι λήξης (Closing Bell) της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης θα λάβουν μέρος Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη οργανισμών και τραπεζών από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

 

###   Πλειστηριασμοί

Χωρίς απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και η νέα συνάντηση, αργά το απόγευμα της Κυριακής, του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών. Για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα ενημερώσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών την πολιτική ηγεσία των θεσμών που αποτελούν την τρόικα και ενδεχομένως επανέλθουν για νέα συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη σήμερα, Δευτέρα. Την Τρίτη, πάντως, η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα.

Στη συνάντηση που διεξήχθη το απόγευμα της Κυριακής μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και των επικεφαλής της τροικα διαπιστώθηκε απόκλιση απόψεων για τη μεταβατική χρονιά του 2014 σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στο ευνοϊκό καθεστώς.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόοδος είχε υπάρξει μόνο σε ό,τι αφορά το μόνιμο νομοθετικό πλαίσιο που θα ισχύσει από το 2015 και εξής για το οποίο υπάρχει συμφωνία επί της αρχής.

Όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης «από τα 100 μέτρα απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές έχουν καλυφθεί μόνο τα 20 μέτρα». Όπως εξήγησε: «Διαφωνούμε στους αριθμούς και στα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει αρκετή απόσταση».

###   ΔΕΠΑ

 

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η οριστική απόφαση της κυβέρνησης για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων ΔΕΠΑ και Gazprom για τη νέα σύμβαση προμήθειας του φυσικού αερίου.