• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Η Κομισιόν πιέζει την Αθήνα για τις ημερομηνίες

Εντός των επόμενων 48 ωρών, δηλαδή έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας, τονίζει η Κομισιόν απευθύνοντας τελεσίγραφο στην Αθήνα, προκειμένου η τελευταία να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι το τέλος του έτους (Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής).

Το βασικό αγκάθι μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης φέρεται να είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο – όπως τονίζουν κοινοτικές πηγές- θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ψαλίδα να κλείσει με διαχειρίσιμο τρόπο. Η τρόικα επιμένει ότι το κενό είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ και τονίζει οτι με τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει μειωθεί σημαντικά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί χωρίς μέτρα είναι αδύναμα.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά Α. Σαμαράς και Ευ.Βενιζέλοςπροβληματίζονται για την άκαμπτη στάση των ευρωπαίων εταίρων και τα εμπόδια που θέτουν, και προγραμματίζουν -σύμφωνα με πληροφορίες- νέα συνάντηση ίσως και εντός της ημέρα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της σημερινής (Δευτέρα) ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με την τρόικα, συνεχίζονται και ότι αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεν παρέλειψε δε να υπενθυμίσει τα όσα δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.