• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Η μείωση του επιτοκίου του ελβετικού φράγκου και το σοκ!

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank – SNB) αιφνιδίασε σήμερα τις αγορές ανακοινώνοντας ότι μειώνει το επιτόκο του ελβετικού φράγκου στο -0,75%, ενώ παράλληλα διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ.

Στις 11:30 και μετά την ανακοίνωση της SNB, επικράτησε προς στιγμή «πανικός» στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (0,88 φράγκα ανά δολάριο).

Η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων μπήκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2011, στην κορύφωση της κρίσης του ευρώ όταν οι επενδυτές αναζητούσαν μαζικά καταφύγιο στο ελβετικό φράγκο εκτοξεύοντας στα ύψη την ισοτιμία του έναντι των άλλων νομισμάτων και ιδιαίτερα του δολαρίου. Τότε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έβαλε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού και να προστατέψει τους εξαγωγείς και την οικονομία της χώρας.

Σήμερα, η ελβετική κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι λόγοι αυτοί πλέον δεν συντρέχουν. Πράγματι τον Σεπτέμβριο του 2011 η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου ήταν στα επίπεδα του 1,35 και είχε υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 1 δολαρίου πριν την κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας για να διαμορφωθεί περί το 1,30 δολάρια μετά την απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε -σε διάστημα λίγων λεπτών- ζημιά που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 60.000 έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δάνεια, κυρίως στεγαστικά, σε ελβετικό φράγκο. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.

(πηγή: TOBHMA APE-MΠΕ)