• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Η νέα (και πάλι κρίσιμη) εβδομάδα

 

 

 

Διπλό μήνυμα -προς τους εταίρους, αλλά και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εν όψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup, από το οποίο η Αθήνα αναμένει να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει το απαραίτητο θετικό σήμα προς την ΕΚΤ για την χαλάρωση των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων που έχουν τεθεί στη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και του μηνύματος του Eurogroup, η κυβέρνηση θα εξαρτήσει και την στάση της ως προς την πληρωμή της δόσης των 740 εκατ. προς το ΔΝΤ, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν την Τρίτη 12 Μαΐου.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Κυριακή επιβεβαιώθηκε η θέση για την «ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής».

FAZ: Θετικά μηνύματα

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται, σύμφωνα με την γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα FAZ, αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα βλέποντας «το ποτήρι μισογεμάτο» ενώ η εφημερίδα μιλά για «σημαντικές προσεγγίσεις» μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται από στελέχη που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, έγιναν «σημαντικές προσεγγίσεις» σε πολλά ζητήματα, αν και ακόμη δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για πλήρη υπέρβαση των εμποδίων.Όπως επεσήμανε η ίδια πηγή στην Frankfurter Allgemeine, ο Γιούνκερ σε εσωτερικό έγγραφο επεσήμανε ότι πλέον βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν συνομίλησε την προηγούμενη εβδομάδα τρεις φορές με την Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 17 δισεκ. ευρώ, ενώ προτίθεται να υιοθετήσει ενιαίο ΦΠΑ με τον μειωμένο να παραμένει μόνο για κάποια προϊόντα.Παράλληλα η FAZ σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον Γιούνκερ εμφανίστηκε πρόθυμος να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την παροχή 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ.

Στην ίδια εφημερίδα σε συνέντευξή του ο Β.Σόιμπλε ερωτάται εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της Ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας».  Λέγοντας πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί, υπογραμμίζει ότι ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Στην ερώτηση εάν αποκλείονται αλλαγές, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».

 

 

Σχέδιο Β από Βρυξέλλες;

Η Καθημερινή αναφέρει με ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες ότι οι εταίροι συζητούν στο παρασκήνιο ένα  πρόγραμμα σε μορφή τελεσιγράφου που θα παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι συζητήσεις δεν προχωρήσουν επί της ουσίας. Βλέποντας τα χρονικά όρια να εξαντλούνται για επίτευξη συμφωνίας και παρόλο που αναγνωρίζεται ότι το κλίμα είναι καλύτερο στις διαπραγματεύσεις, η πραγματικότητα είναι μακριά από την αισιοδοξία που απέπνεε η κυβέρνηση στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαστε ακόμα μακριά από μία τελική συμφωνία» έλεγε χαρακτηριστικά ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό τον λόγο και για να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα (από την έλλειψη χρόνου με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρεθεί ξαφνικά χωρίς ρευστότητα και συμφωνία), παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται στο Brussels Group, οι εταίροι εξετάζουν στο παρασκήνιο και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Β που θα εμφανίσουν στην ελληνική κυβέρνηση υπό μορφή τελεσιγράφου (take it or leave it).