• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Η πρόταση για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

Διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνει η τελική κυβερνητική πρόταση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσε στις διαδοχικές συσκέψεις για το μέλλον των τριών εταιρειών στο υπουργείο Οικονομικών.

Την Παρασκευή θα είναι έτοιμη η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) δήλωσε αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Γ.Στουρνάρα με την Φ.Γεννηματά.

Είχε προηγηθεί συνάντηση για την ΕΛΒΟ, και ακολούθησε σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου για τη ΛΑΡΚΟ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η πρόταση περιλαμβάνει:

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – ΕΑΣ: Διάσπαση της εταιρείας σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους που είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας. Εκκαθάριση εν λειτουργία του πολιτικού σκέλους.

Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων – ΕΛΒΟ: Η λύση που προκρίνεται και σε αυτή την περίπτωση είναι η διάσπαση της εταιρείας και η διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους (για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τη συντήρηση οχημάτων, κ.λπ.). Εκκαθάριση εν λειτουργία του υπολοίπου τμήματος της εταιρείας.

ΛΑΡΚΟ: Προκρίνεται η επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η οποία έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της.

Σε ό,τι αφορά το πότε η ελληνική απάντηση θα σταλεί στην Κομισιόν υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε «είμαστε σε κοινή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών για τα ΕΑΣ και έως την Παρασκευή θα έχουμε την απάντηση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και με την τρόικα και τον 2ο τη τάξει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Gere Koopman, ο οποίος είχε συνυπογράψει με τον Ματίας Μορς το e- mail της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έγινε η σύσκεψη, αποδοκίμασαν την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας κατά την αποχώρησή της από το υπουργείο.

Πάντως από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε σήμερα ότι «οι αμυντικές βιομηχανίες, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να αφανιστούν», δείχνοντας ότι η θέση του υπουργείου υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των δύο αμυντικών βιομηχανιών παραμένει σταθερή. Σημειώνεται ότι οι κάλυκες για το πυροβολικό και βλήματα για τα τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) κατασκευάζονται από την ΕΑΣ.