• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Θετικά μηνύματα από το EuroWorkingGroup

Θετικά μηνύματα «εξέπεμψε» το EuroWorkingGroup για την Ελλάδα. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου παρουσίασαν στις Βρυξέλλες στους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ την πρόοδο των διαπραγματεύσεων των Παρισίων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στο EuroWorking Group έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.

«Αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς, αλλά και ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο του EuroWorkingGroup έγινε εκτεταμένη αναφορά στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και στα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, με τους αξιωματούχους της ευρωζώνης να δείχνουν ικανοποιημένοι με την απόσταση που έχει διανύσει η Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Eurogroup μάλλον θα προτιμούσε να γίνει μια ακόμη προσπάθεια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης επί ελληνικούς εδάφους, πριν εξετασθούν σενάρια για παράταση του τρέχοντος προγράμματος της χώρας.

Έτσι, τα μέλη του EuroWorkingGroup ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως νωρίτερα κοινοτικές πηγές κοντά στο Euroworking Group μιλούσαν για ενδεχόμενη παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος από τρεις έως έξι μήνες. Ωστόσο, τα επιχειρήματα των κ.κ. Αναστασάτου και Παπασταύρου φαίνεται πως μετέστρεψαν το αρχικό κλίμα.

Η ελληνική πλευρά, όπως εξήγησε και νωρίτερα χθες ο αντιπρόεδρος Ε. Βενιζέλος, επιθυμεί ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέσα στον Δεκέμβριο. Ωστόσο, όπως είπε «αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί» με το θέμα να αποτελεί μέρος της ατζέντας του EWG.