• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Θετικά σημάδια για την οικονομία της χώρας

 

 

Στην αποσαφήνιση ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του Ιουνίου ύψους 1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει  αύριο  Πέμπτη στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα παρουσιάσει τις στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στους ομολόγους του.
Το Eurogroup θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο και σε αυτό θα συμμετάσχει και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τον κ. Χαρδούβελη θα συνοδεύει ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος από το 2012 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Eurogroup Working Group.

Ήδη η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν έχουν μέσω στελεχών τους εκφρασθεί θετικά για το πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα συστηθεί στους ομολόγους του στο Eurogroup επαναλαμβάνοντας ότι η φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει.

 

 

Bloomberg: πρόοδος της Ελλάδος

Στην οικονομική πρόοδο της Ελλάδας αναφέρεται ο γνωστός οικονομολόγος και διαχειριστής κεφαλαίων Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε άρθρο του στο Bloomberg με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Ο Ελ Εριάν επισημαίνει ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ελλάδα «μόλις κατάφερε» να αποφύγει την έξοδο από την Ευρωζώνη, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τη χώρα και επισημαίνει ότι η χώρα έχει σημειώσει από τότε μεγάλη πρόοδο.

«Σήμερα, ο φαινομενικά αβέβαιος κυβερνητικός συνασπισμός που προέκυψε από τις εκλογές έχει οδηγήσει την Ελλάδα στη σχετική ασφάλεια» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, με αμφίσημη διάθεση το πρώην στέλεχος της PIMCO και νυν οικονομικός σύμβουλος της Allianz  υπογραμμίζει πως οι αγορές είναι «υπερβολικά αισιόδοξες» όσον αφορά στην αναμόρφωση της οικονομίας.

Όπως υποστηρίζει η μεγάλη υποχώρηση του κόστους δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης και η μεγάλη όρεξη των επενδυτών για νέες εκδόσεις κρατικών και τραπεζικών ομολόγων από την Ελλάδα, «υπερεκτιμούν» την εγχώρια βελτίωση.

 

 

Reuters: Η Ελλάδα και πάλι στις αγορές

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές εντός του καλοκαιριού με την έκδοση μέσης διάρκειας ομολόγου και στόχο την άντληση έως 3 δισ. ευρώ, είπε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η πιθανή διάρκεια του νέου ομολόγου θα είναι 7ετής και θα έχει ως στόχο την κάλυψη του καμπύλης των αποδόσεων, ενώ τα έσοδα θα βοηθήσουν και στον περιορισμό του κενού που διαπιστώνουν οι δανειστές για το 2015.

«Η συγκυρία στις αγορές είναι καλή για την έκδοση ενός νέου ελληνικού ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα τελικές αποφάσεις για τις
λεπτομέρειες της έκδοσης.

«Μιλάμε για μία μικρή έκδοση της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ και πρωταρχικό στόχο την κάλυψη της καμπύλης των αποδόσεων (yield curve) πρόσθεσε.