• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Θετικές προβλέψεις από ΔΝΤ

Σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία τη διετία 2014-2015 αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα είναι η πρώτη θετική αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων του ΔΝΤ την τελευταία διετία, καθώς από τις αρχές του 2012 το Ταμείο έχει αναθεωρήσει έξι φορές τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και πάντα επί τα χείρω.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η θετική αναπροσαρμογή των προοπτικών (World Economic Outlook) θα αφορά την παγκόσμια οικονομία, τις ΗΠΑ, αλλά και τη ζώνη του ευρώ, καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ανάκαμψη στις προηγμένες οικονομίες την περίοδο 2014-2015.

Πάντως, το Ταμείο αναμένεται να επαναλάβει τις ίδιες συστάσεις για την Ευρωζώνη, ήτοι θα επισημαίνει πως το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, αλλά και ο δημοσιονομικός και πιστωτικός κατακερματισμός συγκρατούν την εγχώρια ζήτηση και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Όπως και τον Οκτώβριο του 2013, έτσι και σήμερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ αναμένεται να απευθύνει προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πρόωρη απόσυρση των μέτρων «διευκολυντικής» νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά και να υπογραμμίσει πως ενδεχομένως στη ζώνη του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει πρόσθετα μέτρα για τη μακροπρόθεσμη παροχή ρευστότητας και στοχευμένο δανεισμό.