• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Θολό τοπίο

Κυβέρνηση και τρόικα πλευρές μειώνουν διαρκώς τις διαφορές που τις χώριζαν, με την κυβέρνηση να επιμένει στην «κόκκινη γραμμή» ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές.

Αν και κάποιες πληροφορίες προερχόμενες από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν πως οι επικεφαλής των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ενδέχεται να έλθουν στην Αθήνα ακόμη και μεθαύριο Τετάρτη, στελέχη των τριών θεσμών που ρωτήθηκαν από το in.gr για το ενδεχόμενο αυτό δεν το επιβεβαίωσαν.

«Δεν έχουμε ημέρα επιστροφής στην Αθήνα», ήταν η απάντηση του ΔΝΤ. «Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα», ανέφερε στέλεχος του Ευρωσυστήματος, ενώ εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το in.gr παρέπεμψε εκ νέου στην πρωινή δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».«Σφίγγα» αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση ήταν ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος παρενέβη τηλεφωνικά στο 16ο ετήσιο διεθνές φόρουμ της Capital Link που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.

Το στέλεχος του ΔΝΤ έκανε μια γενική αναφορά στην ελληνική οικονομία, χωρίς να αναφερθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ή στην «επόμενη ημέρα».

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε τις συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση «εποικοδομητικές», προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσον το δυνατόν συντομότερα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα ολοκληρώνεται το 2016 και ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει.

«Η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί» υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

 

(πηγή: Θ.Κουκάκης- in.gr)