• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Ικανοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών

Συνεδριάζει σήμερα το κυβερνητικό συμβούλιο προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε  μετά την ανακοίνωση του Eurogroup . Στόχος του να προσδιορίσει την τακτική και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, τονίζεται όμως ότι σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά συζητούνται σε βάθος και χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Tο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσε δε τις ελληνικές Αρχές να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.   Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι απομένουν μόνο έξι εβδομάδες -περιλαμβανομένων των εθνικών διαδικασιών- προκειμένου τα δάνεια της Ευρωζώνης να μπορέσουν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα. Προειδοποίησε δε ότι ότι η αδυναμία πληρωμής ενός μικρού ποσού έχει το ίδιο νομικό αποτέλεσμα με την αδυναμία πληρωμής ενός μεγάλου ποσού.
Η κυβέρνηση υπογράμμισε την πολιτική βούληση που επέδειξε το Eurogroup για να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία και υπό αυτό το πρίσμα τονίζει ότι η απόφαση «ήταν η αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Προσθέτει ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών.

 

Brussels Group σήμερα

Αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι επαφές της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group) με στόχο Ελλάδα και θεσμοί να καταλήξουν σε μια περιεκτική συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Τα μηνύματα από το χθεσινό Eurogroup ήταν πολύ συγκεκριμένα τόσο σχετικά με την επιτάχυνση των συζητήσεων, όσο και για την επίλυση του θέματος της χρηματοδότησης. Θεσμοί και ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχουν περιθώριο έως τις αρχές Ιουνίου για να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ τα πρώτα χρήματα από τους δανειστές θα δοθούν όταν κατατεθούν στην ελληνική Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια με τις διατάξεις που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.