• Σήμερα είναι: Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΙΟΕΒΕ: μικρή βελτίωση οικονομικού κλίματος

Μικρή βελτίωση κατέγραψε τον Ιανουάριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινήθηκε τον Ιανουάριο στις 92,6 μονάδες, ήτοι  σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του Δεκεμβρίου (91,4 μονάδες).
Την ίδια ώρα θετικά είναι τα στοιχεία και από τη μεταποιητική δραστηριότητα, που σύμφωνα με το δείκτη PMI, επανήλθε σε αναπτυξιακή τροχιά τον Ιανουάριο.
Από τους επιμέρους τομείς στην έρευνα του ΙΟΒΕ, σημειώθηκε βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες ιδιαίτερα σε λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες και κατασκευές. Αντιθέτως η καταναλωτική εμπιστοσύνη διορθώνει την άνοδο της εορταστικής περιόδου, κάτι που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογικό.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ ο δείκτης κινείται με μικρές διακυμάνσεις τους τελευταίους 6-7 μήνες, καθώς υπάρχει η αίσθηση αναμονής για τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις. Όπως τονίζουν οι αναλυτές του Ιδρύματος, πολίτες και επιχειρήσεις έχουν προσαρμόσει τις προσδοκίες τους σε νέα επίπεδα, με το βαθμό απαισιοδοξίας να έχει αμβλυνθεί, αλλά και με το συνολικό δείκτη να μην ενισχύεται σημαντικά.
«Αν και ιστορικά έχει παρατηρηθεί ότι τους μήνες πριν από εκλογικές διαδικασίες το οικονομικό κλίμα τείνει να βελτιώνεται, καθώς δημιουργούνται προσδοκίες οικονομικής ανάκαμψης, ο χαρακτήρας των προγραμματισμένων για τον Μάιο εκλογών ενδεχομένως να μην επιτρέψει ισχυροποίηση των προσδοκιών», προειδοποιούν σχετικά στην έκθεσή τους.
Αναλυτικότερα, η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ κατέδειξε τα εξής:
-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, τόσο οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, όσο και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, ενώ και στις προθέσεις για αποταμίευση καταγράφεται περαιτέρω κάμψη. Τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο βαίνουν λιγότερο δυσμενείς.
-Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής κερδίζουν ελαφρά έδαφος, με τους δείκτες στα εκτιμημένα αποθέματα και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να παραμένουν αμετάβλητοι.
-Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους αποδυναμώνονται, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους κερδίζουν έδαφος.
-Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται, αν και οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους εντείνονται ήπια, με τον αρνητικό δείκτη των εκτιμημένων αποθεμάτων να διευρύνεται ελαφρά.
-Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων περιορίζονται, ενώ και ο δείκτης για την προβλεπόμενη απασχόληση κερδίζει αισθητά έδαφος.
Τέλος, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για ένατο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ1, με το σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 0,5 και 0,9 μονάδες αντίστοιχα και να διαμορφώνεται στις 100,9 και 104,7 μονάδες. Η συνεχιζόμενη ανοδική τάση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη, διατηρεί το σχετικό δείκτη στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

Πηγή: ΙΟΒΕ, newmoney.gr