• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ισχυρή η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

H επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ήταν ισχυρότερη του αναμενόμενου τον Ιανουάριο, με τον δείκτη PMI να σκαρφαλώνει σε υψηλό 31 μηνών στη Γερμανία. Στο σύνολο των οικονομιών του ευρώ o δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 53,2 μονάδες τον Ιανουάριο, από 52,1 τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα του 2011.

«Η άνοδος στην Γερμανία και στις υπόλοιπες χώρες -που σημειώνουν την ισχυρότερη επίδοσή τους από τα μέσα του 2011- θα βοηθήσουν την Γαλλία να βγει από τη συρρίκνωση»
, είπε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στο Markit, όπως αναφέρει το Reuters.

O δείκτης PMI Ιανουαρίου της Γαλλίας έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ο οικονομολόγος της Markit είπε ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η ευρωζώνη θα καταγράψει επέκταση 0,3-0,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μεγαλύτερη του 0,2% που προέβλεψαν την περασμένη εβδομάδα οικονομολόγοι σε γκάλοπ του Reuters.

Οι νέες παραγγελίες σημείωσαν αύξηση για έκτο συνεχή μήνα στην ευρωζώνη, όπως επίσης και ο τομέας των υπηρεσιών και η μεταποιητική δραστηριότητα.

Η ενίσχυση των επιμέρους δεικτών έρχεται μετά την αύξηση της ζήτησης για τα ισπανικά και ιρλανδικά κρατικά ομόλογα και υποδηλώνουν ότι η αύξηση του PMI ίσως είναι ισχυρότερη τον Φεβρουάριο.