• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Κορυφώνεται το διπλωματικό “παιχνίδι”

Κορυφώνεται σήμερα κι αύριο το διπλωματικό “παιχνίδι” με τις συναντήσεις Τσίπρα – Γιούνκερ, σήμερα, και  Βαρουφάκη – Σόιμπλε,αύριο. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα δει αύριο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια συνάντηση που θα κρίνει πολλά.

Συναντήσεις με τον Μάριο Ντράγκι και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει σήμερα και αύριο, αντιστοίχως ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Πιο συγκεκριμένα, το ραντεβού με τον Μάριο Ντράγκι κλείστηκε για τις 10:30 το πρωί της Τετάρτης, ενώ το ραντεβού με τον κ. Σόιμπλε κλείστηκε για τις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης.Η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ θα γίνει στον Φρανκφούρτη και με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών στο Βερολίνο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανθίσταται σε ένα στοιχείο-κλειδί του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, πιθανώς αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα, αναφέρουν οι Financial Times. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει προτείνει η Αθήνα να αντλήσει 10 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πορευτεί η χώρα τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα με τους εταίρους της χώρας στην Ευρωζώνη. Εντούτοις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την πώληση χρέους. Δεν θα αυξήσει το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ για έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ, στα 25 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις.
«Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιχνίδι».Χωρίς χρηματοδότηση με έντοκα γραμμάτια, η Αθήνα θα εξέλθει του προγράμματος χωρίς πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά από την έναρξη του πρώτου προγράμματος διάσωσης το Μάιο του 2010.

Όπως σημειώνουν οι FT, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να πιέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει μία τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα

Έκτακτο  Eurogroup την προσεχή εβδομάδα εξετάζουν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι κοινοτικές αρχές. Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση θα γίνει το πιθανότερο την επόμενη Τετάρτη, μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.