• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Κρίσιμη βδομάδα διαπραγματεύσεων και αποφάσεων

 

 

Κρίσιμη εβδομάδα αυτή που διανύουμε καθώς πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από τις συναντήσεις της ηγεσίας της ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι με την τρόικα. Ακολουθεί η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξαγγελίες του.

Οι συναντήσεις στο Παρίσι θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Τρίτης, 2 Σεπτεμβρίου και θα επικεντρωθούν αρχικά σε θέματα του υπουργείου Οικονομικών.  Την Τετάρτη θα εξεταστούν θέματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Ανάπτυξης. Τέλος, το πρωί της Πέμπτης θα γίνει μια ανασκόπηση με τους επικεφαλής της τρόικας και στη συνέχεια μια άτυπη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, βασικό αιτούμενο των Αθηνών είναι η άμεση έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, αλλά και η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, εξέλιξη που θα άλλαζε την εικόνα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάρει το πράσινο φως της τρόικας για κάποιες φοροελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα τη μείωση σε πρώτη φάση κατά 50% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης, θέλει να αποτρέψει αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, να αυξηθούν οι δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, να μειωθεί ο ΦΠΑ, όπως π.χ. στην οικοδομή, κ.λπ.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, το Μέγαρο Μαξίμου έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών και γνωρίζει ότι δύσκολα θα υπάρξουν αποφάσεις στο Παρίσι. Ήρθε, άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες και η δήλωση του Τζέρι Ράις από το ΔΝΤ, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος: το Παρίσι θα είναι προπαρασκευαστικό της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα γίνει από την τρόικα στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Αθήνα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, όταν θα έρθει στην Ελλάδα το κλιμάκιο της τρόικας.

Αναφορικά με τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Αθήνα μετά την τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου, ο αριθμός τους φτάνει τα 600. Σύμφωνα με την τρόικα -όπως αναφέρει Η Καθημερινή της Κυριακής, το ποσοστό υλοποίησης είναι κάτω από 30%, καθώς αν λείπει μια λεπτομέρεια σε κάποια από τις 600 δράσεις, αυτή θεωρείται εκκρεμής. Αντίθετα η  ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το ποσοστό συμμόρφωσης είναι 75%, καθώς υπολογίζει στις υλοποιημένες δράσεις και αυτές που έχουν έναν υψηλό βαθμό ωρίμανσης και απλώς απομένουν τυπικές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθούν.

 

 

Ο Γ.Χαρδούβελης στους New York Times

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με συνέντευξή του στους New York Times, στέλνει μήνυμα για τη στάση που θα κρατήσει εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, που θα ξεκινήσουν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα.

Θυμίζοντας λανθασμένες προβλέψεις της τρόικας, όπως αυτές για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκφράζει την ελπίδα ότι πήρε ένα καλό μάθημα και δεν θα επιμείνει τόσο πολύ στα δημοσιονομικά.

Επίσης, ξεκαθαρίζοντας ότι νέοι επαχθείς στόχοι θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, τονίζει ότι οι δανειστές έχουν κίνητρο να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί, αφού μόνο έτσι διασφαλίζουν ότι θα πάρουν πίσω τα δανεικά.

Αναφέρει δε με έμφαση ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις, και ότι το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να τις διατηρήσει, γεγονός που όπως λέει με νόημα θα είναι ευκολότερο στο μέλλον ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα κρατά το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας.

Για το χρέος αναφέρει ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της με χαμηλότερα επιτόκια ή με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του.

Η απασχόληση στο επίκεντρο

Πρόταση για θεσμοθέτηση ρήτρας απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική δράση που αφορά σε θέματα ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας θα συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις που θα καταθέσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, σήμερα το πρωί στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο είχε συσταθεί με πρόταση του Ε. Βενιζέλου και με την υπόσχεση αν υπάρξουν 750.000 θέσεις εργασίας την επόμενη 5ετία.

 

H Μέρκελ διαφωνεί με τον Ντράγκι;

Η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται πως έχει δυσαρεστηθεί από την πρόταση που εκτιμάται ότι έκανε ουσιαστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, δηλαδή να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από τα κράτη σε μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας μάλλον, παρά στις πολιτικές λιτότητας, προκειμένου να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του γερμανικού ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel.

Το Der Spiegel γράφει, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή, ότι τόσο η ιδία η καγκελάριος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τηλεφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο της ΕΚΤ για να τον εγκαλέσουν σχετικά με όσα είπε σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Τζάκσον Χόουλ της πολιτείας Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ στις 22 Αυγούστου.
Όμως ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε την εκδοχή του Der Spiegel για τα γεγονότα, τονίζοντας πως «ο ισχυρισμός πως η καγκελάριος εγκάλεσε τον πρόεδρο Ντράγκι δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά γεγονότα καθ’ οιονδήποτε τρόπο». 

 

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Για λίγες μόνο ώρες θα βρεθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα παραστεί στα εγκαίνια το πρωί του Σαββάτου 6 Σεπτεμβρίου και θα κάνει μία σύντομη ομιλία στους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια. Η ομιλία του αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα απηχεί τα αποτελέσματα της επίσκεψης στο Παρίσι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια θα κάνει μία μικρή βόλτα στα περίπτερα της έκθεσης, ενώ στο πρόγραμμα του ίσως μπει και κάποια άλλη επίσκεψη στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση θα αναχωρήσει το μεσημέρι για την Αθήνα, τη στιγμή μάλλον που θα ανεβαίνει στη συμπρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει το παρών στα συλλαλητήρια που θα γίνουν το απόγευμα της ίδιας ημέρας από εργατικά συνδικάτα, εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης.

(πηγές: Έθνος, ΒΗΜΑ, Καθημερινή της Κυριακής, ΑΠΕ-ΜΠΕ κ.ά)