• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Κρίσιμη εβδομάδα

 

H χώρα περνάει στον αστερισμό της  εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη συμπεριφορά των αγορών.

 

Υ.Γ. Κυκλοφορεί το τεύχος 17 του Accountancygreece

 

###   Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

 

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.  Η Ν. Δημοκρατία, ως γνωστόν, έχει προτείνει τον κ. Σταύρο Δήμα. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα, την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου

 

###   Οι δημοσκοπήσεις της Κυριακής

Αναλυτικά τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή έχουν ως εξής:

  • Βήμα της Κυριακής: ΣΥΡΙΖΑ 25,5% ΝΔ 22,7%
  • Πρώτο Θέμα: ΣΥΡΙΖΑ 27,6% ΝΔ 24%
  • Παραπολιτικά: ΣΥΡΙΖΑ 24,2% ΝΔ 21,1%
  • Παρόν: ΣΥΡΙΖΑ 28,5% 21,5%

 

###   Ο επίτροπος Μοσκοβισί στην Αθήνα

O επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί επισκέπτεται σήμερα την χώρα μας. «Δουλεύουμε με τους ανθρώπους που θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης με καλύτερη οικονομία» τονίζει ο επίτροπος σε χθεσινή συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. Προειδοποιεί μάλιστα πως «δεν είμαστε ακόμη στο τέλος της ιστορίας», ενώ προσθέτει πως σε κανέναν δεν αρέσει η αβεβαιότητα, ούτε στις αγορές ούτε στην ΕΕ.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει σύγκριση της κατάστασης στην Ελλάδα με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σε Ιταλία και Γαλλία, ο Μοσκοβισί είναι κατηγορηματικός: «Όταν μιλάμε για την Ελλάδα, το μοναδικό πρόβλημα δεν είναι το έλλειμμα, αλλά το τεράστιο χρέος και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο δυνατή.

 

###   Απαιτήσεις της τρόικας

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας παραμένουν στην Αθήνα και συνεχίζουν τις συναντήσεις τους με στελέχη της δημόσιας διοίκησης που ασχολούνται με τα δημοσιονομικά ζητήματα. Δηλαδή, με στελέχη κυρίως του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα οι επαφές εξελίσσονται «ομαλά» και πιθανότατα θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, ενώ επισημαίνεται πώς αυτές οι συζητήσεις δεν θα κρίνουν το εάν θα κλείσει ή όχι το δημοσιονομικό κενό που βλέπει η τρόικα, αλλά αφορούν στην καλύτερη τεκμηρίωση της κατάστασης του προϋπολογισμού και των ελληνικών προβλέψεων για το 2015. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής η τρόικα απαιτεί 100% εφαρμογή των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση με το δεύτερο μνημόνιο το 2012. Μεταξύ άλλων, ζητεί να υπάρξει  ανεξάρτητος οργανισμός για φόρους και έσοδα, στα πρότυπα του αμερικάνικου IRS.  Επίσης η τρόικα θέτει ως επίλυση όλα τα ανοιχτά ζητήματα (συμπληρωματικά μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2015, αυξήσεις στο ΦΠΑ, αλλαγή στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, σταδιακή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, απελευθέρωση κλειστών αγορών, μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και το πτωχευτικό δίκαιο) και για πρώτη φορά θίγεται το ζήτημα ανεξάρτητου οργανισμού για τους φόρους.

 

###   Υποχρεώσεις προς εφορία

Ο χρόνος τελειώνει και λιγοστεύουν οι μέρες για τις υποχρεώσεις μας προς την εφορία. Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 4η δόση ΕΝΦΙΑ. Όσοι δεν έχουν πληρώσει και τις προηγούμενες μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Όσοι δεν τα πληρώσουν ως 31 Δεκεμβρίου θα πληρώσουν με το νέο έτος πρόστιμο το ισόποσο των τελών.

Επίσης, περίπου 1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει έως το τέλος του έτους να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών οικονομικού έτους 2014 (συναλλαγές-τιμολόγια 2013). ‘Οσοι ξεχάσουν και δεν υποβάλουν ενώ οφείλουν θα επιβαρυνθούν με πολύ υψηλό πρόστιμο 1.200 ευρώ.

Επίσης, έως το τέλος του έτους θα πληρώσουν περίπου 30.000 οφειλέτες του Δημοσίου που εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση χρεών τη 2η δόση από το σύνολο που έχουν επιλέξει.