• Σήμερα είναι: Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με φόντο την ανακοίνωση της Ιρλανδίας για αυτόνομη έξοδο από το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης πριν τα τέλη του 2013 -η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που προχωρά σε κάτι ανάλογο.

Εκτός από την πρόοδο στην Ιρλανδία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, που χρηματοδοτούνται επίσης από δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Ιρλανδία βρίσκεται καθ΄οδόν προς την έξοδο από τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα επιστρέψουμε» ήταν η δήλωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι στα μέλη του κόμματός του, Φίνε Γκάελ, αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Δεν θα σημαίνει πως τελείωσαν τα οικονομικά μας προβλήματα. Ναι, μας περιμένουν ακόμα ευπαθείς καιροί. Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος να διανύσουμε. Όμως επιτέλους, η εποχή της διάσωσης με δάνεια [bailout] τελείωσε. Η οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παρέλθει» πρόσθεσε ο Κένι.

Η Ιρλανδία πρόκειται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων αξίας 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι ο τελευταίος των «πραγματικά σκληρών» προϋπολογισμών λιτότητας.

Η χώρα χρειάστηκε να καταρτίσει διαδοχικούς σκληρούς προϋπολογισμούς αφότου ζήτησε διεθνή δανεισμό για να αντιμετωπίσει την τραπεζική και οικονομική κρίση τον Νοέμβριο του 2011.