• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Κρίσιμο Eurogroup σήμερα το απόγευμα

Συνέρχεται σήμερα το απόγευμα το Eurogroup με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα. Η συνεδρίαση αρχίζει στις 18.30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες και έχει ως στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία «σε υψηλό επίπεδο» (high level agreement) στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουάρίου. Ωστόσο οι καλές προθέσεις και το «θετικό πνεύμα συνεργασίας» στο τηλεφώνημα ΤσίπραΓιούνκερ την Τρίτη (όπως ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών) δεν προεξοφλεί  την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων.Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  εμφανίστηκε απειλητικός την Τρίτη δηλώνοντας ότι αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν (then that’s it).  Παράλληλα ο κ.  Σόιμπλε  είπε ότι θέλει να ακούσει κάτι «δεσμευτικό από την Αθήνα» και χαρακτήρισε «ψευδή» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο νέου 6μηνου προγράμματος από την Κομισιόν.

Ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή

Χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με  162 «ναι» και 137 «όχι»  κατά τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων μονοπώλησε η στάση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του δήλωσε : «Δεν έχουμε άλλη δύναμη, δεν μας στηρίζουν ισχυροί παράγοντες μέσα και έξω στη χώρα, μόνη στήριξη της κυβέρνησης είναι η εμπιστοσύνη του λαού, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη αλλά δέχεται στήριξη και από τους ευρωπαϊκούς λαούς.«Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα βρίσκεται όλη η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην εποχή των μνημονίων».

Ξεκινά σήμερα αμετάκλητα η μεταμνημονιακή περίοδος της χώρας, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης στη Βουλή.Απαντώντας σε  σχόλια και κατηγορίες της αντιπολίτευσης σε σχέση κυρίως με την αλλαγή της προεκλογικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το μνημόνιο, είπε ότι απορρίπτουμε το 100% των τοξικών όρων του μνημονίου, προσθέτοντας ότι τοξικό είναι περίπου το 30% των προβλέψεών του. Αντίθετα, το 70% των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει θα μπορούσε να κρατηθεί προκειμένου να συμφωνήσουν και οι εταίροι μας επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης, τοποθέτηση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.