• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: άξιες θαυμασμού οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

 

Σήμερα, Παρασκευή, η κ. Μέρκελ θα έχει συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο. Στο μεταξύ το σεβασμό της για τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως «οι αλλαγές είναι σημαντικές». Aναφερόμενη στο πρωτογενές πλεόνασμα, είπε πως «αρκετοί στην τρόικα δεν πίστευαν ότι η Αθήνα θα το επιτύχει, αλλά παρ’ όλα αυτά, επιτεύχθηκε».

Μιλώντας χθες  στο οικονομικό συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο, όπου πρόκειται να μιλήσει και ο Αντώνης Σαμαράς, η καγκελάριος χαρακτήρισε «απολύτως άξιες θαυμασμού» τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πως πολλά δεν είναι όπως τα σκεφτόμασταν, αλλά η αλλαγή είναι σημαντική» τόνισε.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρωτογενές πλεόνασμα: «Πολλοί στην τρόικα δεν το περίμεναν, αλλά [η Αθήνα] το πέτυχε και για αυτό έχω τεράστιο σεβασμό».

Η καγκελάριος υπογράμμισε παράλληλα ότι η οικονομική βοήθεια του Βερολίνου «συνδέεται πάντα με προσπάθειες που πρέπει να κάνουν τα κράτη που την λαμβάνουν».

Η καγκελάριος υποστήριξε επίσης πως οι πρώτες επιτυχίες της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι εμφανείς, παραπέμποντας στην έξοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Και η  κατάσταση στην Πορτογαλία εξελίσσεται θετικά» είπε.

Θετικές δηλώσεις Βίζελ

Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στα δημοσιονομικά αλλά υπάρχει ανάγκη «εκεί όπου απειλούνται κατεστημένα συμφέροντα» δηλώνει ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), Τόμας Βίζερ, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το συντομότερο δυνατόν «δεν είναι μόνο θέμα χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, αλλά και θέμα συνολικής αντίληψης.»

«Η Ελλάδα έχει καλές επιδόσεις στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής και το 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας προβλέπεται να είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει γίνει, αλλά βρισκόμαστε κοντά» δηλώνει ο κ. Βίζερ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.