• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: βλέπουμε τους πρώτους καρπούς

Βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς σας, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2014 «πρόβλημα», ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα σημείωσε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί και να επιβεβαιωθεί, ώστε οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, είπε από την πλευρά του ο Αντ.Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να θιγούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων στα πρότυπα της γερμανικής KfW, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα βοηθήσει και διμερώς την Ελλάδα.

Οι όροι για τις «καλύτερες μέρες»

Πάντως, η κ. Μέρκελ στη διάρκεια των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι «εάν οι Έλληνες θέλουν να δουν καλύτερες μέρες, θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές και να επιτευχθεί ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2014 είναι «ένα πρόβλημα».

Η γερμανίδα καγκελάριος ουσιαστικά συμπαρατάχθηκε με τη δήλωση Ρεν ότι ο προϋπολογισμός είναι υπό αίρεση, αφού δεν έχει ακόμη πάρει το πράσινο φως από την τρόικα.

Σημείωσε ότι αυτή την ώρα υπάρχουν δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη: οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και η ανάληψη της προεδρίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου από την Ελλάδα.

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς τής ανέφερε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί.

Για την ελληνική προεδρία τόνισε ότι έχει σημαντική ατζέντα, όπως η ανεργία, οι αναπτυξιακές ωθήσεις, αλλά και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης λόγω και της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας.

Η Γερμανία θα συνεργαστεί με την Ελλάδα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, και θα κάνουμε τα πάντα, για να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη προεδρία, συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις σας και βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας σας, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Πάντως, πρόσθεσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διατηρηθεί και υπογράμμισε ότι «θα περιμένουμε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για να δούμε που ακριβώς βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα».

Σαμαράς: Δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο

Στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μέτρα για μισθούς και συντάξεις, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014. Θα παραμείνουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών που ήδη ισχύουν».