• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Μελέτη για την έξοδο από τραπεζικές κρίσεις

Οκτώ χρόνια χρειάζονται κατά μέσο όρο για την ανάκτηση του εισοδήματος που χάνεται σε μία τραπεζική κρίση, σύμφωνα με την ιστορική μελέτη 100 τραπεζικών κρίσεων για περισσότερο από δύο αιώνες, την οποία εκπόνησαν οι καθηγητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ και Κάρμεν Ράινχαρτ και οικονομολόγοι του ΔΝΤ.

Η μελέτη αυτή, σημεία της οποίας μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg και αναμένεται να παρουσιασθεί την Παρασκευή στο συνέδριο της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης (American Economic Association) στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, διαπιστώνει ότι από τις 12 χώρες που εξετάστηκαν στην περίοδο μετά την κρίση του 2008, μόνο οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν ήδη ανακτήσει το εισόδημα που είχαν πριν από αυτή.

Από τις 12 χώρες, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συνέχισε να υποχωρεί το 2013, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ των υπόλοιπων χωρών -πλην των ΗΠΑ και της Γερμανίας- είτε ήταν στάσιμο είτε δεν αυξανόταν αρκετά για να επανέλθει στο προηγούμενο υψηλό επίπεδο.

Στο 43% των κρίσεων που εξετάσθηκαν, οι οικονομίες έπεσαν για δεύτερη φορά σε ύφεση.

«Η επιτάχυνση της ανάκαμψης μπορεί να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων οικονομιών να υιοθετήσουν ορισμένες από τις προσεγγίσεις που είχαν υπαγορευθεί στις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες δεκαετίες», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση του χρέους, ταχύτερο πληθωρισμό και εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

«Η καθυστέρηση στην αποδοχή ότι χρειάζονται μέτρα απελπισίας σε εποχές απελπισίας αυξάνει τις πιθανότητες ότι αυτή η κρίση μπορεί τελικά να ξεπεράσει σε δριμύτητα τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ’30 σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών», αναφέρουν οι οικονομολόγοι.