• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Μετά τα επιτυχή stress tests, ρύθμιση κόκκινων δανείων

Στην ανάγκη οριστικής και άμεσης διευθέτησης του μείζονος προβλήματος των «κόκκινων» δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναφέρθηκε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας αναφερόμενος στο θετικό αποτέλεσμα των stress test των ελληνικών τραπεζών.
Ο επικεφαλής του ΟΕΕ ανάφερε πως τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών, πέραν της ψήφου εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, αναδεικνύουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, ήτοι την  όσο το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας στην αγορά, με παράλληλη φροντίδα και προσοχή, ώστε να μην επαναληφθούν τα ολέθρια λάθη του παρελθόντος, που δημιούργησαν τα γνωστά προβλήματα στις τράπεζες.

«Το ξεκαθάρισμα του τοπίου ανοίγει το δρόμο για οριστική και άμεση διευθέτηση του μείζονος προβλήματος των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η πρόκληση είναι μεγάλη για όλους – τράπεζες, εποπτικές αρχές και επιχειρήσεις – και δεν πρέπει να χαθεί», ανέφερε ο κ. Κόλλιας.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα η Credit Suisse  η κλίμακα και η εμβέλεια των προσαρμογών του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θέτει ορισμένα ερωτήματα αναφορικά με την ταχύτητα της μελλοντικής βελτίωσης στην κερδοφορία του κλάδου. Ο ελβετικός όμιλος εκφράζει επίσης  την ανησυχία του  ότι οι προσδοκίες της αγοράς αναφορικά με τα περιθώρια που έχουν οι τράπεζες παραμένουν υπερβολικά αισιόδοξες, δεδομένης της πίεσης που προέρχεται από τα ρίσκα των χαμηλότερων επιτοκίων στα εταιρικά δάνεια.