• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Με το βλέμμα στο Παρίσι

 

 

Αρχίζει σήμερα στο Παρίσι ο νέος γύρος συνομιλιών της κυβέρνησης με  την τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη είναι προπαρασκευαστικές της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος και ως εκ τούτου δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε χθες το βράδυ, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τελευταία σύσκεψη προετοιμασίας για το Παρίσι, ότι βασική προτεραιότητα του ταξιδιού είναι η αύξηση της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε έτοιμος για τη διαπραγμάτευση, αλλά απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση τι πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες να τους φέρει από το Παρίσι. Σε επίμονες ερωτήσεις δε αν στο Παρίσι υπάρχει πιθανότητα να δοθεί το πράσινο φως για φοροελαφρύνσεις ή άλλα μέτρα, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι «αυτά δεν είναι στην ατζέντα. Αυτά όλα, αν τα θέσουν, θα έχουμε απαντήσεις. Αν τα θέσουν».

 

Τον ρόλο της συνάντησης επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής λέγοντας ότι στόχος της τριήμερης συνάντησης στο Παρίσι είναι η εξέταση της προόδου σε ορισμένα από τα ζητήματα, που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος των συζητήσεων στο Παρίσι μεταξύ των επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές δεν είναι να εξεταστούν το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το 2014 ή να εξεταστούν ζητήματα που άπτονται της βιωσιμότητας του χρέους. Τα θέματα αυτά, υπογράμμισε, θα εξεταστούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της αξιολόγησης μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί με τη δήλωση του Εurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012.