• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Μπαρνιέ: λύση για τις προβληματικές τράπεζες

«Μεγάλο βήμα απόψε. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζών». Με αυτό τομήνυμα στο Twitter, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης  – εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και των υπουργών Οικονομικών της Ενωσης- κατέληξαν σε συμφωνία για την μεθοδολογία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών.

Οπως εκτιμούν αναλυτές αυτή η δήλωση του Μισέλ Μπαρνιέ, είναι μια προαναγγελία για μια κάποια, έστω περιορισμένη, συμμετοχή των καταθετών με κουρέματα καταθέσεων στα μελλοντικά σχέδια διάσωσης των προβληματικών τραπεζών.

Η συμφωνία που επετεύχθη για τον τραπεζικό τομέα θα υποχρεώνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός της ΕΕ «να αποταμιεύουν χρήματα για δύσκολες ημέρες» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά – πάλι με ένα tweet του – ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Στοχος είναι να ενισχυθούν, να «ενισχυθούν» οι τράπεζες, ώστε να κινδυνεύουν λιγότερο στο μέλλον και παράλληλα να μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους, «να δανείζουν την πραγματική οικονομία» όπως είπε ο Μπαρνιέ.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Με βάση τη συμφωνία το νέο «bail-in» των τραπεζών θα περιλαμβάνει ως πρώτη κίνηση την συμμετοχή στα βάρη διάσωσης της προβληματικής τράπεζας των μετόχων και των κατόχων ομολόγων των τραπεζών.

Ως δεύτερο βήμα θα έρχεται η συμμετοχή καταθετών.

Για τους μικροκαταθέτες, δηλαδή για όσους έχουν καταθέσεις ως 100.000 ευρώ, αναφέρεται ότι θα συμμετέχουν στη διάσωση ως ύστατη λύση, και αφού όλα τα άλλα μέρη έχουν προσφέρει τη δικιά τους συμμετοχή.

(πηγή: ΤΑΝΕΑ)