• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Νομοσχέδιο για “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια

Αυστηρές ποινές προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στόχος του αυστηρού ποινολογίου είναι να μη γίνει κατάχρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων και «να μη μαζέψουμε τους μπαταχτσήδες της αγοράς».

Μία από τις ποινές αν η ανασυγκρότηση της επιχείρησης δεν βαδίσει με βάση το προβλεπόμενο σχέδιο που έχουν συναποφασίσει τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες πιστωτές θα είναι η επανενεργοποίηση όλων των οφειλών της επιχείρησης προτού γίνει η ρύθμιση. Ομως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προβλέπονται και αυστηρότερες κυρώσεις έτσι ώστε να γίνει απαγορευτική η πρόσβαση όσων επιθυμούν απλώς να κερδίσουν χρόνο εκμεταλλευόμενοι τις διαθέσεις των πιστωτών.

Από την άλλη πλευρά με βάση τις ίδιες πληροφορίες το νομοσχέδιο το οποίο θα αρχίσει να συζητείται από το πρωί της Τετάρτης μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια και των εκπροσώπων των δανειστών θα προβλέπει ένα «τυποποιημένο σύστημα» ρύθμισης των οφειλών των μικρών επιχειρήσεων – όσων δηλαδή διαθέτουν λιγότερους από 9 εργαζομένους και έχουν ετήσιες πωλήσεις μικρότερες των 900.000 ευρώ.