• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Ξεκινούν οι τεχνικές συζητήσεις με τους Θεσμούς

Η έναρξη των συζητήσεων με τους θεσμούς αύριο Τετάρτη θα οδηγήσει στην εξειδίκευση ή τροποποίηση των προτάσεων της Αθήνας, ώστε να καταστούν αποτελεσματικές και να ικανοποιήσουν τους εταίρους, κάτι που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας επίλυσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά το χθεσινό Eurogroup.

Ο Γ.Βαρουφάκης σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει ακόμη δύο δέσμες των 7-8 μεταρρυθμίσεων, καθώς η πρώτη λίστα ήταν ενδεικτική. Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις εκ μέρους των Σόιμπλε και Ντάισλεμπλουμ για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι έπεισε τους συνομιλητές του για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, για το οποίο υπογράμμισε ότι δεν έχει αρνητική δημοσιονομική επίπτωση.

Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ξεκινούν την Τετάρτη, επιβεβαίωσε μετά τη λήξη του Eurogroup ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα γίνονται στις Βρυξέλλες, αλλά τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν και στην Αθήνα. Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε μία «σύντομη συζήτηση» για το θέμα της Ελλάδας και συμφωνήθηκε, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Χάθηκαν δύο εβδομάδες συζητώντας ποιος θα δει ποιον και με ποιο σχήμα, είπε χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ επανεξετάζει το όριο του ELA

Η ΕΚΤ αναμένεται να επανεξετάσει την Πέμπτη το όριο της έκτακτης γραμμής χρηματοδότησης (ΕLA) προς τις ελληνικές τράπεζες, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, σύμφωνα με στέλεχος της ΕΚΤ. Η επίσπευση της επαναξιολόγησης του ορίου, που κανονικά γίνεται κάθε 15 ημέρες, σχετίζεται με την απόφαση της κεντρικής ευρωτράπεζας να παρακολουθεί πιο στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, εξηγούν οι γνωρίζοντες, ενώ σαφώς έχει σχέση και με τις εξελίξεις στο Eurogroup.  Άλλωστε, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι δήλωσε σχετικά με τη ρευστότητα στην Ελλάδα ότι «το υπόβαθρο θα είναι διαφορετικό, αν υπάρξει συμφωνία-συμβόλαιο στο Eurogroup».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr)