• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Οι συναντήσεις της τρόικας και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες του Υπ. Οικονομικών

Η πρώτη πράξη της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα παίζεται σήμερα το πρωί , οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει το πρώτο τετ α τετ με τους εκπροσώπους των δανειστών, με όλα τα κρίσιμα μέτωπα να είναι ανοιχτά.

Ενδεικτική της κρισιμότητας των επαφών που θα έχει η τρόικα σε αυτόν τον πρώτο κύκλο ελέγχου είναι η δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών ότι σήμερα «θα ανοίξουν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης».

Με δεδομένο ότι η τρόικα μετρά 1.000 εκκρεμότητες στο μνημόνιο το οποίο εκπνέει στο τέλος του έτους θεωρείται βέβαιο ότι -αν δεν υπάρξει απρόοπτη διακοπή-ρήξη- η τριμερής θα φύγει και θα ξανάρθει τουλάχιστον άλλη μια φορά στην Αθήνα έως τις εορτές των Χριστουγέννων.

«Η αξιολόγηση θα είναι βαριά και βαθιά» λέει στο «vima.gr» έμπειρο στέλεχος της Κομισιόν. Προηγήθηκαν εκτιμήσεις παράγοντα της τρόικας στις Βρυξέλλες την Παρασκευή που έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ και χρηματοδοτικό κενό 12 δισ. για το 2015, κάνοντας «έξω φρενών» την Αθήνα η οποία απάντησε ακαριαία και απέρριψε σε έντονο ύφος τα νούμερα μέσω κυβερνητικών κύκλων.

 

Ο Γκ.Χαρδούβελης είχε τη Δευτέρα προπαρασκευαστικές συναντήσεις με τους υπουργούς που εμπλέκονται στις μνημονιακές εκκρεμότητες.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, με αντικείμενο τις μνημονιακές εκκρεμότητες, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους υπουργούς ο Γκίκας Χαρδούβελης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν σήμερα  στις 11.30 την πρώτη συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν την Τετάρτη με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια (11.30) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη (15.00).

Το απόγευμα της Πέμπτης, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και δεύτερη την Παρασκευή.

Την Παρασκευή είναι επίσης προγραμματισμένη η συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

(πηγή:vima.gr, in.gr)