• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ- έμφαση στις φοροελαφρύνσεις

Ο  Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στην 79η ΔΕΘ πρόβαλλε ένα πλαίσιο «στοχευμένων φοροελαφρύνσεων».
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του  περιέγραψε τον πολυσυζητημένο «οδικό χάρτη» στο πεδίο της φορολογίας για την επόμενη περίοδο. Υπό το δόγμα ότι η κοινωνία δεν αλλάζει πολιτική στάση και συμπεριφορά εάν δεν τροποποιηθούν βασικές πτυχές της οικονομικής πολιτικής, ο κ. Σαμαράς έδωσε το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τις μειώσεις στη φορολογία.
Η αρχή ήταν με την ανακοίνωση της μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% και των άμεσων διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ _για τον οποίο είπε ότι θα λογοδοτήσουν όσοι τον δημιούργησαν, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές και για την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών_ αλλά και με τη σταδιακή, έως την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων δόσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Αναγνωρίζοντας σε πολλά σημεία ότι οι πολίτες έχουν επιφυλάξεις και μπορεί να είναι επιφυλακτικοί, έδωσε μεγάλη έμφαση στην πολιτική που ακολούθησε ο ίδιος και οι κυβερνήσεις του τα τελευταία δυο χρόνια , «κέρασε» φοροελαφρύνσεις και προέβαλλε το όραμά του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Αναγκαία συνθήκη για τον ίδιο όμως για να ολοκληρωθεί η μετάβαση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι η πολιτική σταθερότητα εν μέσω γεωστρατηγικών ανατροπών στην ευρύτερη περιοχή (κρίση στη Λιβυή, εμπόλεμη κατάσταση σε Συρία, Ιράκ, Ουκρανία, αύξηση του ισλαμικού φανατισμού με ακρότητες, κ.α.), η αποφυγή πρόωρων εκλογών, που κατά τον ίδιο συνιστούν «πολιτική αυτοκτονία» και άρα η συνέχιση της πορείας της κυβέρνησης, που όμως πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο της προεδρικής εκλογής, κάτι που ο κ. Σαμαράς το θεωρεί πιθανό με βάσει την ομιλία του.
Η ενίσχυση της κυβέρνησής του σε πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, εκτός από τις αναγκαίες φορολογικές απαλλαγές και μειώσεις, περνάει και μέσα από την πολιτική αποδυνάμωση, απαξίωση και εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός σε πάρα πολλά σημεία της ομιλίας του ήταν αρκετά επιθετικός για την αξιωματική αντιπολίτευση, τον αρχηγό της και τα στελέχη της, θέλοντας να δείξει την κατ’ αυτόν ανεύθυνη πολιτική στάση τους και τις επικίνδυνες θέσεις τους.
 
Η ομιλία του κ. Σαμαρά, που έγινε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Μέγαρο, παρουσία μεγάλου αριθμού κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, κ.α., είχε πολλές αναφορές στην διετή διακυβέρνηση 2012-2014 και συνεχώς ο Πρωθυπουργός έκανε αντιπαραβολή της σημερινής κατάστασης με το παρελθόν, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για τις απελθούσες κυβερνήσεις.
Ο Πρωθυπουργός θέλησε να δείξει με την ομιλία του ότι επί των ημερών η Ελλάδα δεν κοιτάει πια πίσω και στο χθες, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά «κοιτάει πλέον μπροστά» και στο αύριο, «στη Νέα Ελλάδα που χτίζουμε βήμα-βήμα… ». Ο ίδιος θέλησε να δώσει τόνο αισιοδοξίας, εν αντιθέσει με την κατ’ αυτόν καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «φέτος είναι η χρονιά που περνάμε από τη διαρκή κατρακύλα στη σταθερή άνοδο με ανάπτυξη και με καθημερινή μείωση της ανεργίας».
Ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να δείξει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες, είπε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2014 η οικονομία μας θα έχει θετικό πρόσημο, για πρώτη φορά μετά από 24 τρίμηνα, μετά από έξι ολόκληρα χρόνια ύφεσης, αναφέροντας πως τα Ελληνικά ομόλογα ανεβαίνουν συνεχώς και τα επιτόκια τους πέφτουν συνεχώς.
Τα πρώτα βήματα φοροελαφρύνσεων
Και επειδή οι πολίτες θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεν πείθονται εύκολα από γενικόλογες αναφορές, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η υπέρ-φορολόγηση που ήταν ίσως αναπόφευκτη, πρέπει επιτέλους να τελειώσει και περιέγραψε τα πρώτα βήματα ελάφρυνσης:
*Για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δημιούργησε τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, θα μειωθεί κατά 30% ενώ θα κρατηθούν και τα επιδόματα θέρμανσης.
*Για τις περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για την ανάγκη αισθητής μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν μαζί με τις τεχνικές τους λεπτομέρειες στην επικείμενη κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού.
*Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων σημείωσε ότι διορθώνονται τα λάθη με τις αξίες γης σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, ενώ θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα. Επίσης είπε ότι η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά και θα γίνει ανταποδοτικός φόρος, δηλ. το βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
*Άνοιξε «παράθυρο» μελλοντικών στοχευμένων διορθωτικών μισθολογικών κινήσεων σε τομείς όπως υγεία και παιδεία.
*Για τους ένστολους είπε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των μισθολογικών τους απωλειών θα εφαρμοστεί, «τουλάχιστον», όπως διευκρίνισε, «όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του Προϋπολογισμού. Και χωρίς, φυσικά να ανατρέψει το δημοσιονομικό προγραμματισμό της Χώρας και την πορεία εξόδου από την κρίση» και συμπλήρωσε πως «στα πλαίσια των δημοσίων οικονομικών, θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή τους».
Για να μην κατηγορηθεί ότι πλειοδοτεί και δίνει ανέξοδες υποσχέσεις, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αποδοχές του 2012! Ούτε για τους στρατιωτικούς, ούτε για τους αστυνομικούς, ούτε για κανέναν άλλο κλάδο».
Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το IfG, το Ίδρυμα Ανάπτυξης, για την ενίσχυση και στήριξη των Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Πετύχαμε συμμαχία με εταίρους για την επιδότηση του επιτοκίου από κονδύλια του ΕΣΠΑ, μία συμμαχία ιδιαίτερα δύσκολη αλλά τεράστιας σημασίας. Η επιδότηση αυτή θα αφορά σε νέα δάνεια, κεφάλαια κίνησης, και παλαιά ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκλειστικά» είπε.
Παράλληλα ανέφερε υλοποιούνται οι συμψηφισμοί του ΦΠΑ ανάμεσα σε επιχειρήσεις, αλλά και ανάμεσα στο κράτος και τον ιδιώτη και θα μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ για επιχειρήσεις ενεργοβόρες και θα εξισωθούν τα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης, που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Ακόμη, υπογράμμισε πως διερευνάται με την Ευρωπαϊκή Ένωση η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη στη Θεσσαλονίκη.
Η λύση για το χρέος και οι φορολογικοί συντελεστές
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο, υποστήριξε ότι τους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται οριστικά η ανακεφαλαίωση των τραπεζών και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα «οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας, πέρα από όσα ήδη εξαγγέλθηκαν. Αυτά είναι τα εξής:
*Σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% σήμερα
*Μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα
*Μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. Και τη μείωση του ίδιου του ΕΝΦΙΑ…
«Όλα αυτά, όμως, γίνονται σταδιακά, προσεκτικά. Να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ποτέ τη χώρα να επιστρέψει στα ανεξέλεγκτα ελλείμματα και στα ανεξέλεγκτα χρέη. Δεν θα επιτρέψουμε, ποτέ ξανά, να αναγκαζόμαστε ως Λαός, ως χώρα, να περιφερόμαστε ζητώντας δανεικά για να βγάλουμε το μήνα ή για να βγάλουμε τη χρονιά» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Τέλος ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας θα ήταν «μια πολιτική αυτοκτονία» και σημείωσε «πόσο επικίνδυνοι είναι εκείνοι, οι οποίοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα, τη χειρότερη δυνατή στιγμή, στη χειρότερη δυνατή  περιπέτεια…».
«Συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα δεν ζητάει πια χρήματα, ότι δεν θα χρειαστεί πρόσθετα δανεικά.  Κι έτσι το δίλημμα: Μνημόνιο- Αντιμνημόνιο τελειώνει! Και χωρίς αυτό το δίλημμα δεν έχουν πια τι να πουν. Δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης» τόνισε και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό το λόγο προσπαθούν να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας.