• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Ομιλία του Σμιντ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν σπίθα της οικονομικής ανάπτυξης και να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας της χώρας, είπε την Πέμπτη ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google κ. Έρικ Σμιτ μιλώντας ενώπιον ενός μεγάλου κοινού νέων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο κ. Σμιτ κάλεσε την κυβέρνηση να άρει όλα τα εμπόδια προς την επιχειρηματική δραστηριότητα και πρότεινε στους νέους να ξεκινήσουν επιχειρήσεις με βάση την τεχνολογία.
Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google έδωσε μεγάλο βάρος στην ανάγκη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, καθώς θεωρεί ως «καλύτερη συνταγή να έχουμε περισσότερους επιχειρηματίες που θα κάνουν νέες δουλειές σε κάθε κλίμακα», ενώ υπογράμμισε την απορία του για τον μεγάλο αριθμό άνεργων μηχανικών πληροφορικής στην Ελλάδα.
«Αυτό που χρειάζεται είναι να φτιάξουν εταιρείες» είπε και τόνισε την ανάγκη οι πολιτικοί να εστιάσουν σε δράσεις που θα φέρουν πολλές νέες επιχειρήσεις.«Πρέπει να πάρετε ρίσκο» τόνισε και κάλεσε τους νέους επιχειρηματίες να τα βάλουν κατά των ρυθμιστικών εμποδίων. Μάλιστα, τόνισε τα πλεονεκτήματα της χαμηλής φορολόγησης των κεφαλαίων και την ανάγκη για αλλαγή της κουλτούρας στην επιχειρηματική αποτυχία, η οποία πρέπει να είναι «ΟΚ», όπως είπε.
«Εάν δεν εκτεθείς στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, δεν γίνεται. Η παγκοσμιοποίηση και ο ανταγωνισμός θα συνεχιστούν» υπογράμμισε και πρότεινε να δημιουργηθούν κέντρα καινοτομίας στην Αθήνα. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην ψηφιακή ατζέντα και στην ιντερνετική οικονομία. «Ώρα να το αλλάξετε και να κάνετε αυτή τη χώρα “Μέκκα” της υψηλής τεχνολογίας» είπε και συνέδεσε την ανάγκη για τη νέα οικονομία της καινοτομίας με την παρακαταθήκη της μεγάλης ιστορίας της Ελλάδας, της ωριμότητας της κουλτούρας και της σοφίας, επικαλούμενος μάλιστα και τον Αρχιμήδη.
«Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από τη δύναμη αυτής της χώρας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι περνάτε» σημείωσε, όμως τόνισε ότι η συγκυρία δίνει μία ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές, η οποία δεν θα έρθει ξανά. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Google εξετάζει επενδύσεις στην Ελλάδα, σημείωσε: «Σκεφτόμαστε πολλά πράγματα και θα δούμε τις επιλογές μας». «Σοκαρίστηκα όταν κατάλαβα ότι η ελληνική ομάδα μας εδώ είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο» πρόσθεσε.
«Είναι ευκαιρία να βρείτε νέες αλήθειες»
Ο κ. Σμιτ ευχαρίστησε τους Έλληνες που εφηύραν τα μαθηματικά και δήλωσε την αλληλεγγύη του για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός. «Είναι ευκαιρία να βρείτε νέες αλήθειες» είπε και τόνισε ότι μέρος της λύσης του προβλήματος θα είναι η κατανόηση του ρόλου της καινοτομίας και του Διαδικτύου, συστατικά που θεωρεί ως τη μόνη διέξοδο για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Όπως σημείωσε, το Internet επιτρέπει σε μικρές ιδέες και μικρές ομάδες να βγουν στον κόσμο. «Τα κακά είναι πίσω. Τα καλά νέα είναι μπροστά» παρατήρησε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ καλή θέση από πλευράς ευκαιριών για επενδύσεις. Ο κ. Σμιτ υπογράμμισε τις ραγδαίες αλλαγές που έφερε η παγκοσμιοποίηση στην παραδοσιακή οικονομία και το πλήγμα στη μεσαία τάξη διεθνώς, στάθηκε πολύ στην ανεργία των νέων και έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να άρει κάθε εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Η βιομηχανία έφυγε και δεν θα ξαναγυρίσει»
«Η βιομηχανία έφυγε και δεν θα ξαναγυρίσει» είπε αναφερόμενος σε ολόκληρους κλάδους που αποδήμησαν σε χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος, ενώ μίλησε και για τη μελλοντική απειλή που έρχεται από το δημογραφικό, καθώς λιγότεροι νέοι θα κληθούν να συντηρήσουν περισσότερους γηραιότερους. Ο κ. Σμιτ σημείωσε ότι η ανεργία πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμια βάση και υπογράμμισε ότι η λύση θα έρθει από την καινοτομία. «Νέες ιδέες βγαίνουν συνεχώς και η τεχνολογική καινοτομία οδήγησε στην ανθρώπινη πρόοδο» είπε και σχολίασε ότι ενώ από το 2000 π.Χ. ως τον 19ο αιώνα το ΑΕΠ διπλασιάστηκε, από τη βιομηχανική επανάσταση ως σήμερα αυξήθηκε κατά 33 φορές.
Όπως είπε, η τεχνολογία αυξάνει τις ανάγκες για εργασία και μάλιστα, επικαλέστηκε μελέτη, που υποδεικνύει ότι για κάθε νέα θέση εργασίας υψηλής τεχνολογίας, δημιουργούνται άλλες πέντε νέες σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Ο κ. Σμιτ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αντιλαμβάνεται το ζήτημα και υποστηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης.
«Η υψηλή τεχνολογία θα δημιουργήσει καλύτερες δουλειές, όχι όμως τις ίδιες δουλειές που υπάρχουν σήμερα» είπε και ομολόγησε ότι όντως είναι προβλέψουμε τις αλλαγές που θα φέρει η τεχνολογία, διότι «το μυαλό μας είναι γραμμικό, δεν βλέπουμε την αλλαγή, όμως αυτή είναι μπροστά μας» είπε.
«Δεν υπάρχει όριο στην ανθρώπινη δημιουργικότητα»
Ο πρόεδρος της Google μίλησε και για τη δύναμη της δικτύωσης, της υπολογιστικής ικανότητας και της πληροφορίας και σημείωσε ότι πλέον οι μηχανές αποτελούν τμήμα ενός τεράστιου δικτύου τεχνητής νοημοσύνης, που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας κλιμακωτών λύσεων που τα αλλάζουν όλα. «Δεν υπάρχει όριο στην ανθρώπινη δημιουργικότητα» τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Σμιτ, οι ευφυείς υπολογιστές μπορούν να κάνουν και τον άνθρωπο πιο έξυπνο και παραγωγικό, ενώ επικαλέστηκε τον «Πλούτο των Εθνών» του Άνταμ Σμιθ.

«Η παγκοσμιοποίηση μας λέει ότι δεν μπορούμε να πάμε σε άλλον πλανήτη. Τα καλά νέα είναι ότι διασυνδεόμαστε, παίρνουμε το καλύτερο δυνατό από την παραγωγικότητα και επιταχύνουμε τις ικανότητές μας» τόνισε. Επίσης, επισήμανε ότι η οικονομία της γνώσης έχει οδηγήσει σε περισσότερη εργασία, αλλά θα αντικατασταθεί από πιο ανθρωποκεντρικές, δημιουργικές οικονομίες, διαδικασία που ήδη τελεί σε εξέλιξη και έχει βρει τρόπο να αποκτήσει κέρδος. Παράλληλα, αναδύονται συλλογικά, ψηφιακά οικονομικά μέσα, όπως το kickstarter, αλλά και ψηφιακές κοινότητες που νοιάζονται και βοηθούν τα μέλη τους. Επίσης, ο κ. Σμιτ έκανε έκκληση για περισσότερη δημιουργικότητα, ελευθερία και τεχνολογία στο εκπαιδευτικό σύστημα
«Είναι ώρα για νέες δουλειές»
Σε ερώτηση του καθηγητή και πρόεδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λουκά Τσούκαλη για τη θεσμική δυσλειτουργία και την υψηλή φορολόγηση της χώρας, απάντησε: «Η σημασία των νέων θέσεων εργασίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί». «Είναι ώρα για νέες δουλειές. Εάν αυτό δεν γίνει σύντομα, θα έχετε μεγαλύτερα προβλήματα» τόνισε και πρότεινε τη δημιουργία μίας διεθνούς έκθεσης των ελληνικών τεχνολογικών επιχειρήσεων, ούτως ώστε να έρθουν κεφαλαιούχοι και επενδυτές για να δουν τι δυναμικό διαθέτει η χώρα
Σε άλλη ερώτηση του κ. Τσούκαλη για τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού των προσωπικών δεδομένων, σημείωσε ότι η Google συνδυάζει την ιδιωτικότητα με την ασφάλεια. Σε ερώτηση του επιχειρηματία κ. Δημήτρη Τσίγκου για τη διαρροή εγκεφάλων, ο κ. Σμιτ τόνισε ότι είναι πολύ ευκολότερο να χτιστεί μία μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα, παρά στην Καλιφόρνια, λόγω του ανταγωνισμού. «Χρειαζόσαστε αθηναίους δισεκατομμυριούχους που να έχουν επιτυχημένες εταιρείες. Το Λονδίνο το κάνει αυτό. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί μία δεκαετία. Παίρνει καιρό, αλλά όσο βρίσκεται το ταλέντο και η επένδυση, είναι ο σωστός δρόμος» σχολίασε. Σε άλλη παρόμοια ερώτηση του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Παναγιώτη Τσανάκα σημείωσε ότι «η Ελλάδα και η Αθήνα έχουν πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα».
Σε ερώτηση του πρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κ. Λεωνίδα Κανέλλου για το εάν έχουν δίκιο οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που παραπονιούνται για το πόσο βαρύνουν την κυκλοφορία στα δίκτυά τους υπηρεσίες όπως αυτές της Google, ο κ. Σμιτ απάντησε ότι ο λόγος που ο κόσμος μπαίνει στα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών είναι να προμηθευτεί υπηρεσίες ακριβώς όπως της Google. «Εμείς βάζουμε τους προορισμούς και αυτοί την πρόσβαση και τους ευχαριστούμε» είπε.
Σε ερώτημα που δέχθηκε για την αποξένωση που φέρνει η τεχνολογία, σημείωσε ότι «κάθε τεχνολογία υποτίθεται ότι θα το έκανε αυτό». «Το ροκ-εν-ρολ θα με σκότωνε και η τηλεόραση θα μου έκαιγε το μυαλό. Όμως, επιβιώσαμε. Η φύση της κοινωνίας είναι να έχει πάντα νέες τεχνολογίες που φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά και τον αποξενώνουν παράλληλα» είπε και τόνισε ότι «υπάρχει κάποια αποξένωση, όμως επικοινωνούμε όλο και περισσότερο μεταξύ μας».
(πηγή: TO ΒΗΜΑ ONLINE)