• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

ΟΟΣΑ: Κούρεμα στο χρέος

Κούρεμα του ελληνικού χρέους που έχουν στα χέρια τους ευρωπαϊκοί θεσμοί και κράτη προτείνει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Επισημαίνει, δε, την ανάγκη οι αποφάσεις να ληφθούν το συντομότερο δυνατό ώστε να είναι καλύτερα τα αποτελέσματα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Ανχελ Γκουρία τόνισε: «Έχετε ήδη κάνει πολλά για το χρέος σας. Το μειώσατε σημαντικά. Έχει μείνει ένα πολύ μικρό κομμάτι ιδιωτικού χρέους. Ένα ποσοστό το αντικαταστήσατε με επίσημο χρέος. Αυτό το επίσημο χρέος έχει ένα μέσο όρο ωρίμανσης τα 17 έτη, που είναι ο μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο χρέος χώρας του ΟΟΣΑ. Αυτή η μέση διάρκεια ζωής είναι κοντά στα 17 χρόνια που είναι μια πολύ μεγάλη περίοδος. Το μέσο κόστος του χρέους της χώρας σας είναι από τα χαμηλότερα. Δεν έχει να κάνει λοιπόν με τις αγορές και αυτά τα πολύ μεγάλα κόστη κυρίως επειδή είναι επίσημο χρέος – ανήκει δηλαδή στην ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ.

»Το μείγμα, λοιπόν, οδηγεί σε πολύ χαμηλό κόστος. Το μόνο ανοιχτό θέμα έχει να κάνει με τη μελλοντική διαχείριση του χρέους. Αν δηλαδή, το χρέος που επικρέμεται, ακόμη και μετά τις μειώσεις που έγιναν, είναι πολύ μεγάλο ή είναι διαχειρίσιμο μέσα από χρηστές πολιτικές ή θα διαπιστώσουμε ότι –ακόμη κι αν η Ελλάδα τα καταφέρει– είναι τόσο μεγάλο που θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά την πιθανότητα μείωσής του.

»Και μάλιστα, για πρώτη φορά, ενδεχομένως θα πρέπει να είναι κούρεμα και στο ιδιωτικό και στο επίσημο κομμάτι. Αυτή είναι μια πολύπλοκή συζήτηση. Εμπλέκονται θεσμοί, εμπλέκονται χώρες, εμπλέκονται χρονοδιαγράμματα, εκλογές, αλλά είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει κάποια στιγμή, ακριβώς για να απαντηθεί η ερώτηση που μου κάνατε μόλις.

»Η πρότασή μας είναι, όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Μπορεί να υπάρχουν πρακτικά ζητήματα, μπορεί να χρειάζονται προετοιμασίες, όσο καλύτερες τόσο καλύτερο πιθανόν θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά εμείς θα συστήναμε ότι αυτό πρέπει να προσδιοριστεί, το συντομότερο δυνατόν».