• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ο Γ. Στουρνάρας για την τρόικα

 

Μιλώντας χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής είπε: «Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις» και συμπλήρωσε  ότι το Σεπτέμβριο η τριμερής άφησε ένα χαρτί στο υπουργείο Οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις με βάση τις οποίες ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ  για το 2014 (!), κάτι που δεν δέχθηκε η ελληνική πλευρά.

«Αν το δεχόμουν θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

«Η τρόικα έχει κολλήσει, είχε κολλήσει μάλλον, γιατί ελπίζω τώρα με τα νέα στοιχεία το μυαλό τους να έχει κάπως προσαρμοστεί στη πραγματικότητα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

 

 

«Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες θα είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη έκπληξη» συνέχισε ο κ. Στουρνάρας και έβαλε με σφοδρότητα εναντίον της τρόικας και των προβλέψεων που έκανε από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

«Τα τελευταίο χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχει εξαλείψει τα δύο βασικά αίτια της κρίσης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

«Ωστόσο η άλλη όψη της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η μείωση του βιοτικού επιπέδου» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα μας έχει καταγραφεί μείωση 35% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
«Τα νούμερα δείχνουν σημαντική βελτίωση ίσως καλύτερη κι από αυτή  που περίμενα κι’ εγώ. Από τη στιγμή που βελτιώνονται τα νούμερα μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος θα δει κάποια χρήματα στην τσέπη μεσολαβεί όμως ένα χρονικό διάστημα και αυτό το διάστημα θα το ζήσουμε τώρα» είπε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι να λεηλατηθεί η χώρα από τις δυνάμεις του λαϊκισμού.
 
Ο κ. Στουρνάρας συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ.Μάριο Μόντι.
Ο κ. Μόντι χαρακτήρισε «κλειδί» για την επιτυχία της Ελλάδας την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεχάρη τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα. Παράλληλα όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην επέλθει εφησυχασμός μετά την επίτευξη του πλεονάσματος.
«Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μόντι.
Μιλώντας για τη χώρα του σημείωσε ότι «η Ιταλία είναι τώρα η μόνη χώρα στη Νότια Ευρώπη που αρνήθηκε την τρόικα, παρότι της προτάθηκε γιατί αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερο να προσπαθήσουμε με τις δικές της.
(πηγή; TO BHMAonline)