• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Πακέτο εσόδων για τα ταμεία προτείνει ο Βρούτσης

Πακέτο προτάσεων που φτάνει το ένα δισ. ευρώ για την αύξηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία παρουσίασε την Τρίτη στην τρόικα ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα εξετάσουν διεξοδικά τις προτάσεις της κυβέρνησης για να εξετάσουν ένα προς ένα τα μέτρα και οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν, το πιθανότερο την Παρασκευή, αφού ολοκληρώσουν τον πρώτο γύρο των επαφών με όλους τους υπουργούς.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γ.Βρούτση, η τρόικα έθεσε το ζήτημα των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων.

Για το θέμα της μείωσης των εισφορών -που θα φτάσει το 3,9% έως το 2016- οι δανειστές ζήτησαν να ενημερωθούν για το πως προχωράει η υλοποίηση του μέτρου.

Η κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί, καθώς η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σημαίνει μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά ένα δισ. ευρώ. Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, κάτι τέτοιο θα σήμαινε μειώσεις συντάξεων.

Από την πλευρά της η τρόικα επισημαίνει ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί σταδιακά.

Παράλληλα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επανήλθε το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αναθέσει μελέτη για το θέμα και αναμένει τα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Εργασίας Β.Κεγκέρογλου έχει προαναγγείλει αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, χαρακτηρίζοντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ξεπερασμένο.