• Σήμερα είναι: Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Περιορίστηκε περαιτέρω η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών

Περιορίστηκε περαιτέρω η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και τον μηχανισμό έκτακτης βοήθειας (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών περιορίστηκε το Φεβρουάριο στα 68 δισ. ευρώ από 70,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ η εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος υποχώρησε κατά 1,55 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μειώθηκε στα 59,42 δισ. ευρώ από 60,72 δισ. τον Ιανουάριο, ενώ από τον ELA υποχώρησε στα 8,57 δισ. ευρώ από 10,12 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο, επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς τους κοστίζει περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες ακριβότερα από τη κανονική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.