• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Πιέσεις για συμφωνία μέχρι τέλος της εβδομάδας

Πιέσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας ασκήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ανοιχτά μέτωπα παραμένουν «στα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό κλάδο και τις διαρθρωτικές αλλαγές» και τώρα είναι στα χέρια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να κάνει προτάσεις.
Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σε δύο φάσεις:  Αύριο Τετάρτη ο Ματίας Μορς της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο Πουλ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Στην συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό» να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης εντός της εβδομάδας, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης να συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup τον Απρίλιο.

Ως προς το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ο Γ.Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε ελαφρώς αισιόδοξος, είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε εποικοδομητική βάση και κάποια πρόοδος έχει συντελεστεί. Εντούτοις, ο επίτροπος Όλι Ρεν είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από την τελευταία συνέντευξη Τύπου, μετά το προηγούμενο Eurogroup.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως δεν επιρρίπτει ευθύνες «σε κανέναν» για την καθυστέρηση, συμπλήρωσε όμως ότι τώρα είναι στα χέρια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να κάνει προτάσεις. «Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν μπορούν να μένουν επ’ αόριστον στην Αθήνα» είπε.

Ως προς τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό κλάδο και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Για τις τράπεζες, ειδικότερα, και τα αποτελέσματα των stress test, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι σε αυτή τη φάση αρμόδια είναι Τράπεζα της Ελλάδος για το αποτέλεσμα που αφορά στις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Αργότερα εντός τους έτους, οι ελληνικές τράπεζες, όπως όλες, θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της ΕΚΤ, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε επίσης ότι το Eurogroup λαμβάνει υπόψη ότι ορισμένα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει  πως θα προχωρήσουν πέρα από τα νούμερα τα οποία ανακοίνωσε η ΤτΕ.

(πηγή: in.gr, ΒΗΜΑ online)