• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Πλήρης ατζέντα για Σαμαρά και Βενιζέλο

O πρωθυπουργός Α. Σαμαρας συναντάται σήμερα το πρωί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο σε μια προσπάθεια να συμφωνηθούν οι στρατηγικές για τις επόμενες μέρες.

 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τις επόμενες 10 μέρες τα εξής θέματα: Βρυξέλλες (σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. το προσεχές Σάββατο και συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ), συνάντηση στο Παρίσι με τρόικα και Θεσσαλονίκη (ομιλία του κ. Σαμαρά στις 6 Σεπτεμβρίου στην 79η ΔΕΘ).

Στην «πόλη του φωτός», οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν να τεθούν τα θεμέλια για την ομαλή και σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και αυτό διότι εάν όλα εξελιχθούν ομαλά στο οικονομικό πεδίο θα επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πολιτικό περιβάλλον με φόντο και την προεδρική εκλογή.
Για να μην υπάρξουν επιπλοκές πρέπει να πειστεί η τρόικα να μην εμμείνει στη σύνδεση του προγράμματος αξιολόγησης με το αποτέλεσμα των stress tests που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Ακόμη η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να εξασφαλίσει προφορική συμφωνία για τις δράσεις που η τρόικα θεωρεί εκ των ουκ άνευ για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ο στόχος είναι να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στην άμεση προώθηση μιας μικρής λίστας προαπαιτούμενων δράσεων.
Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, αντιρατσιστικός νόμος, φορολογικά ζητήματα και γενικά όλα τα καυτά ανοικτά κυβερνητικά θέματα θα τεθούν στη συνάντησή των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θα απασχολήσει και η προετοιμασία για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την 1η Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικό του όγκο των θεμάτων που καλούνται να επιλύσουν οι δύο άνδρες είναι ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερη συνάντησή τους την Τετάρτη.