• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Πλεόνασμα 2,642 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,642 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2013, από πλεόνασμα 325 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα «επιβεβαιώνει ότι, βήμα- βήμα, προσεγγίζεται ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από εφέτος». Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε, επίσης, ότι αυτό «θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα, θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μείγματος οικονομικής πολιτικής και συντεταγμένη έξοδο από την αυστηρή λιτότητα, διανέμοντας κοινωνικό μέρισμα».

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και αν δεν υπολογιστούν τα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης, το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνο ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ. Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι ΟΤΑ εμφανίζουν πλεόνασμα 521 εκατ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, πλεόνασμα ύψους 1,738 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά στην πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο, στο τέλος του Ιουλίου τα υπόλοιπα διαμορφώθηκαν σε 6,3 δισ. ευρώ, από 6,9 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2012 και 8,2 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου. Ενώ, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στο τέλος του Ιουλίου σε 361 εκατ. ευρώ, από 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2012. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα πρώτα στοιχεία για τον Αύγουστο, δείχνουν ότι οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων υπερέβησαν τα 600 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως στον χώρο της υγείας και ειδικότερα στον ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται ότι οι υψηλότερες οφειλές του Δημοσίου είναι προς τα ασφαλιστικά ταμεία (3,618 δισ. ευρώ), τα νοσοκομεία (1,209 δισ. ευρώ) και τους ΟΤΑ (827 εκατ. ευρώ).

Για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ (υδροδοσία, επενδυτικό πρόγραμμα και εφάπαξ εργαζομένων), που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση, τον Οκτώβριο, της δόσης 1 δισ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.