• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Πληροφορίες για το σχέδιο – γέφυρα

Εναλλακτικό σχέδιο για συμφωνία-γέφυρα συζητά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πάνω στη βάση επιστολής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αποτιμάται από την ελληνική πλευρά ως δείγμα καλής διάθεσης των Βρυξελλών.

Το σχέδιο προβλέπει συμφωνία δέκα βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ -αντικαθιστώντας τοξικές δεσμεύσεις του υφιστάμενου μνημονίου- επιτρέποντας στην κάθε πλευρά να το «βαφτίσει» όπως την βολεύει. Θα μπορούσε, επισήμαναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, να θεωρηθεί τεχνική παράταση από την πλευρά των Βρυξελλών αλλά να ονομαστεί τελικά συμφωνία- γέφυρα από την ελληνική πλευρά. Δεν κολλάμε στην ορολογία, αλλά στην ουσία έχει πει πολλές φορές άλλωστε ο Γ.Βαρουφάκης.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου η ελληνική πλευρά ζητά, όπως αναφέρει το Reuters, καταβολή του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το ευρωσύστημα, αλλά και έγκριση της αύξησης του ορίου του ποσού που μπορεί να αντληθεί με έκδοση εντόκων γραμματίων Δημοσίου κατά 8 δισ. ευρώ, θεωρώντας ότι το όριο των 15 δισ. ευρώ είναι αυθαίρετο. Επίσης ζητά πολιτική ευελιξία στο ύψος της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού της ΤτΕ (ELA).

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει συζήτηση της πρότασης για τη συμφωνία-γέφυρα στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και οριστικοποίηση του σχεδίου, εάν φυσικά υπάρξει συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, στο Eurogroup την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

 

Ομπάμα: καλεί όλες τις πλευρές να συνεργαστούν με την Ελλάδα

Οι ΗΠΑ αναμένουν από το Βερολίνο να καταθέσει τις προτάσεις του για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, εντός της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές (ΕΕ, ΔΝΤ) να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ συνέδεσε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ανάπτυξη.

Η γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμψε στο σχέδιο που θα καταθέσει η Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup της Τετάρτης. Όπως τόνισε, περιμένουμε από την Ελλάδα να προτείνει ένα βιώσιμο σχέδιο και θα συζητήσουμε επ’ αυτού.

(πηγή:in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)