• Σήμερα είναι: Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

ΠΟΕ: Ιστορική συμφωνία

Σε μία ιστορική συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου κατέληξε στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου στο Μπαλί της Ινδονησίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Παράγοντες του ΠΟΕ εκτιμούν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να προσθέσει το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.

«Είμαστε σύμφωνοι» είπε ο προεδρεύων της συνόδου, υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας Γκίτα Γουργιαουάν, προς τους εκπροσώπους των 159 κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΟΕ τήρησε τις υποσχέσεις του» ανέφερε λίγο μετά ο βραζιλιάνος γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Ρομπέρτο Αζεβέδο. «Βάλαμε τη λέξη παγκόσμιος στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είμαι πολύ περήφανος» είπε συγκινημένος.

Η συμφωνία του Μπαλί, η πρώτη από τη δημιουργία του ΠΟΕ το 1995, είναι «ένα σημαντικό βήμα» προς την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος απελευθέρωσης του εμπορίου το οποίο ξεκίνησε μεν το 2001 στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, αλλά παρέμεινε μέχρι τώρα «νεκρό γράμμα».

Η συμφωνία «σώζει» τον ΠΟΕ από το χείλος της αποτυχίας και αναμένεται να αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να μειώσει τα εμπόδια στο εμπόριο σε όλο τον κόσμο, μετά από 12 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων.