• Σήμερα είναι: Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Προβληματισμός για τα φορολογικά μέτρα

Θετική σε παρεμβάσεις που συμβάλουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού εμφανίζεται η τρόικα, η οποία τόσο δημοσίως όσο και ιδιωτικώς ξεκαθαρίζει πως πρέπει να αποφευχθεί το κόστος οριζόντιων περικοπών στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ελληνικό πρόγραμμα βασίσθηκε στη μεγάλη φορολόγηση και δεν μπορούν να υπάρξουν προσθετοί φόροι. Οποιαδήποτε νέα αύξηση των φόρων δεν θα ήταν αποδεκτή και για αυτό η οποία βελτίωση στα έσοδα πρέπει να προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση», δηλώνει στο in.gr στέλεχος με γνώση των θέσεων της τρόικας και συμπληρώνει: «Πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας πόσα πρόσθετα μέτρα χρειάζονται μεσοπρόθεσμα. Αυτό είναι ένα νούμερο που ψάχνουμε να βρούμε στα πλαίσια της τρέχουσας αξιολόγησης. Μεγάλο μέρος του θα μπορούσε να προέλθει από διαρθρωτικά μέτρα όπως η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Εάν δεν βελτιώσει τη φορολογική διοίκηση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα, τα οποία απλά δεν θα είναι πολιτικά αποδεκτά. Το πρόγραμμα είναι ριζικά μη βιώσιμο αν δεν βελτιωθεί η φορολογική διοίκηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει διαφωνία στο εσωτερικό της τρόικας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2014, δεν υπάρχει διαφωνία στις βασικές παραδοχές για τη φορολογική συμμόρφωση, υπάρχει μόνον πολύ τεχνική δουλειά που πρέπει να γίνει.

«Ξέρω ότι θέλετε συγκεκριμένες δηλώσεις για το ποια θα είναι τα μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό, αλλά δεν μπορώ να το κάνω. Πρέπει για παράδειγμα να μετρήσω την βελτίωση της φορολογικής διοίκησης για να το κάνω αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά στο in.gr.
Ο ίδιος επισήμανε πως η συλλογή των φόρων είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα και ότι η ανικανότητα να φορολογηθούν οι κατέχοντες στην Ελλάδα είναι σκανδαλώδης.

«Αν θέλετε είναι υπαρξιακό ζήτημα για το πρόγραμμα και συνδέεται με το πόσο δίκαιο είναι. Αν δούμε ιστορικά το πρόγραμμα υπήρχε πολύ μεγάλη εξάρτηση στις οριζόντιες περικοπές κυρίως λόγω της ανικανότητας φορολόγησης των πλουσίων», τόνισε εμφατικά

(πηγή: in.gr)