• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Προβληματισμός για τις αγορές- σχέδια αντίδρασης

Η  Ελλάδα σκέπτεται να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ανοίξει, μετά το τέλος του Μνημονίου, προληπτική γραμμή χρηματοδότησης της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που είναι ίσως και ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσουν οι αγορές, οι οποίες «αναστατώθηκαν» από την αβεβαιότητα που δημιούργησε η αναγγελία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο στο τέλος του χρόνου. Αυτό βέβαια συνέβη την ώρα που σε όλη σε όλη την Ευρώπη κυριαρχούν αρνητικές προσδοκίες για τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Χθες, εν μέσω γενικής πτώσης των χρηματιστηρίων, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα το ξεπούλημα των ελληνικών χαρτιών (μετοχών και ομολόγων) από επενδυτές, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση και έδωσε επιχειρήματα στους δανειστές ότι «η χώρα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται υπό επιτήρηση».
Οπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, το ζητούμενο πλέον είναι η ψυχραιμία, η επιτάχυνση υλοποίησης (και σε καμία περίπτωση απόρριψης) των διαρθρωτικών αλλαγών και ο προσεκτικός σχεδιασμός προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα και να προχωρήσει η χώρα στο επόμενο στάδιο, χωρίς το Μνημόνιο.
Είναι προφανές ότι η επίδραση της πολιτικής αβεβαιότητας στις αγορές κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά οι ίδιοι σημειώνουν ότι «απαιτείται πολιτική βούληση για την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί» και ακόμη ότι «τα δεδομένα της οικονομίας δεν έχουν αλλάξει» για να δικαιολογείται αυτή η εικόνα.
(πηγή: TO BHMA, in.gr)