• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Προς διέξοδο στο Eurogroup

Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο Eurogroup λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση προς τη χώρα.

Εφόσον το Eurogroup εγκρίνει τη λίστα, αναμένεται να αποδεσμευθεί τμήμα της τελευταίας δόσης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Αν και το ποσό δεν έχει προσδιοριστεί, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 1 δισ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ. Στη λίστα δεν θα υπάρχουν υφεσιακά μέτρα (όπως αύξηση του ΦΠΑ ή νέες περικοπές), θα αναφέρονται πιο συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν και χρονοδιαγράμματα.

Εν συνεχεία, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίων -κι όχι ενός πολυνομοσχεδίου-, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αν και δεν έχει οριστεί πότε θα συγκληθεί το Eurogroup, εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, ο Γ.Σακελλαρίδης ανέφερε ότι εντός της ημέρας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να ανακοινώσει πρόγραμμα της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.