• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Προς εφαρμογή του φόρου Τόμπιν

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επανέλαβαν πως έχουν στόχο να θέσουν σε εφαρμογή τουλάχιστον το «πρώτο στάδιο» ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πριν από το τέλος της τρέχουσας θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ένα πρώτο βήμα στο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ήδη απ’ αυτό το Ευρωκοινοβούλιο» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέ στο Βερολίνο.

Ο Σαπέν, μιλώντας για την «ανάγκη» να θεσπιστεί αυτός ο φόρος, εξέφρασε την ευχή ότι η ΕΕ θα καταφέρει «να θέσει σε εφαρμογή ένα πρώτο πακέτο μέτρων» πριν τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια «ένα δεύτερο κομμάτι», όπως είχαν υποσχεθεί το Φεβρουάριο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ένδεκα χώρες της ΕΕ —μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία— με στόχο να θεσπιστεί ένας τέτοιος φόρος προχωρούν με βήμα σημειωτόν εδώ και πολλούς μήνες, μπροστά στις πολύ έντονες πιέσεις από τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε δύο χρόνους, στην αρχή μόνο για μια περιορισμένη ομάδα χρηματοπιστωτικών τοποθετήσεων, μεταξύ των οποίων οι μετοχές, και στη συνέχεια με ευρύτερο τρόπο.

(Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό)