• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Πρόβλημα με την επόμενη δόση

Πρόβλημα υπάρχει με τη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ η οποία ήταν προγραμματισμένο να εγκριθεί από το Eurogroup τον Ιούνιο.

Η εικόνα καθυστέρησης και δυστοκίας προκύπτει από τις δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών χθες οι οποίοι παρακολουθούν την τήρηση των προαπαιτούμενων ενεργειών από την πλευρά της Ελλάδας.

Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις δράσεις που απαιτούνται: «Ως την Παρασκευή δεν είχε ολοκληρωθεί κανένα προαπαιτούμενο» σημείωναν, διατυπώνοντας αμφιβολίες για το αν τελικά η Αθήνα διεκδικεί ή όχι αυτή τη δόση.

Με αυτά τα δεδομένα, η απόφαση εκταμίευσης της δόσης του Ιουνίου από το Eurogroup της Πέμπτης στις Βρυξέλλες θεωρείται  αδύνατη.

Δύσκολη αναμένεται και η πρώτη συμμετοχή σε Eurogroup για το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Συνεργάτες του λένε ότι «προετοιμάζεται για το Εurogroup» ενώ συνεχίζει να ενημερώνεται.

Την Δευτέρα ο κ. Χαρδούβελης συναντήθηκε με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ.Σταύρο Παπασταύρου ο οποίος διατηρεί κομβικό ρόλο συντονισμού και διαπραγμάτευσης στα θέματα των υποχρεώσεων με την τρόικα.

Ο νέος Υπουργός δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, αν δηλαδή θα διεκδικήσει και τις δύο εκκρεμούσες δόσεις (σύνολο 2 δισ. ευρώ) τον Ιούλιο κατά την επίσκεψη της τρόικας, ή αν θα ακολουθήσει σκοπίμως μια στρατηγική καθυστέρησης  και θα «σπρώξει» τις εκκρεμότητες ακόμη πιο πίσω, δηλαδή στη μεγάλη διαπραγμάτευση που αρχίζει το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Ευρωπαίοι ομόλογοι του κ. Χαρδούβελη αναμένεται να του επισημάνουν την εικόνα αδράνειας που έχουν εισπράξει από την τρόικα ως προς την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων κατά την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο.

Εν τω μεταξύ, ο απελθών υπουργός και νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γιάννης Στουρνάρας δεν θα συνοδεύσει το νέο Υπουργό στο Eurogroup αλλά σκοπεύει να αποστείλει αποχαιρετιστήρια επιστολή προς το Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο κ. Χαρδούβελης θα συνοδεύεται από τον απερχόμενο Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Πάνο Τσακλόγλου.

Ο προοριζόμενος για αντικαταστάτης του κ. Μάνος Μαματζάκης, παρότι ταξίδεψε στο άτυπο Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο συνεργατών Υπουργών) την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με τον κ. Τσακλόγλου και μάλιστα γνωρίστηκε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, το πρωί της Δευτέρας φαίνεται ότι… «κόπηκε» και έτσι αναζητείται άλλο πρόσωπο για τη νευραλγική θέση του Προέδρου του ΣΟΕ.