• Σήμερα είναι: Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

 

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες έχει  επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα με τα στελέχη της ελληνικής διοίκησης. Αυτές όσο και οι συζητήσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group) θα βρεθούν σήμερα Τετάρτη στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group). Οι εργασίες του Brussels Group ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα, με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων στην Αθήνα. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη χορήγηση στοιχείων στους θεσμούς.Τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα λόγω του καθολικού Πάσχα και σύμφωνα με πληροφορίες θα  επιστρέψουν την Μεγάλη Τρίτη για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία.

Ο ELA στο Δ.Σ. της ΕΚΤ

Το μέγεθος της ρευστότητας που χορηγείται μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ΕLA) στις ελληνικές τράπεζες θα επανεξετασθεί εκ νέου σήμερα Τετάρτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ). Την παρελθούσα εβδομάδα το όριο του ELA αυξήθηκε λίγο πάνω από τα 71 δισ. ευρώ και εκτιμάται πως θα υπάρξει και νέα αύξηση, λόγω των εκροών καταθέσεων φορέων της γενικής κυβέρνησης που επενδύθηκαν σε repos. Συνολικά από τον Δεκέμβριο 2014 έως και σήμερα οι εκροές καταθέσεως από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις να διαμορφώνονται στα 137 δισ. ευρώ.

Αύξηση εσόδων τον Μάρτιο

Μετά από δύο πολύ δύσκολους μήνες για τη χώρα από άποψη οικονομικών μεγεθών, τον Μάρτιο σημειώθηκε αισθητή ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων που επανέφερε τα χαμόγελα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο μέρα με τη μέρα συγκεντρώνει τα χρήματα για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις του δημοσίου όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στους δανειστές μας. Σύμφωνα δημοσιογραφικές πληροφορίες τα έσοδα του δημόσιου (το ταμείο) μέχρι και τη Δευτέρα 30 Μαρτίου ήταν κατά 400 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα από τους στόχους του μήνα που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr)