• Σήμερα είναι: Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Πρώτο βήμα για Ευρωπαική Τραπεζική Ένωση

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) ενέκριναν τη δημιουργία ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κάνοντας έτσι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Την ικανοποιήση τους έσπευσαν να εκφράζουν ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο ΕπίτροποςΜ.Μπαρνιέ. Την ετοιμότητα της Επιτροπής να βοηθήσει την ΕΚΤ, ώστε ο μηχανισμός να αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο χρόνο εξέφρασε ο Μπαρόζο. Πρόσθεσε δε ότι επείγει να ετοιμαστεί και το κοινό ταμείο εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, ο δεύτερος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης.

Σε ό,τι αφορά όμως τον δεύτερο πυλώνα, την ίδια στιγμή το Βερολίνο βάζει νέα εμπόδια, με τον Σόιμπλε να δηλώνει ότι χρειάζεται αλλαγή της γερμανικής νομοθεσίας για να μπορέσει το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να δώσει απευθείας βοήθεια στις τράπεζες.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αποτελείται από τις εθνικές εποπτικές αρχές των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που θα είναι υπεύθυνη για τη συνολική λειτουργία του Ενιαίου Μηχανισμού.

Θα καλύπτει την Ευρωζώνη, καθώς και όσες χώρες εκτός της Ευρωζώνης επιθυμούν να συμμετάσχουν.