• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Πυρετός διπλωματικών επαφών

 

Στη Ρώμη θα βρίσκεται σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο ενός μαραθώνιου με στόχο την επίτευξη κοινά αποδεκτής νέας συμφωνίας με τους εταίρους με έμφαση στην ανάπτυξη αντί της λιτότητας.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» αναμένεται να τονίσει ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να σημειώσει στον Ιταλό ομόλογό του, ότι «η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα που τους βάζει φραγμούς και ότι «επιτέλους η Ευρώπη πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τα όργανά της».

Τα επόμενα ραντεβού

Τα κρίσιμα ραντεβού της περιόδου για την ελληνική κυβέρνηση είναι το αυριανό   στις Βρυξέλλες και λίγο αργότερα στα Ηλύσια Πεδία με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η πιθανολογούμενη συνάντηση γνωριμίας Σόιμπλε – Βαρουφάκη, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα και η σύνοδος κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι: αφενός να χτιστούν οι δίαυλοι επικοινωνίας και να οργανωθεί ένας τρόπος συνεννόησης με το τρίγωνο Παρίσι-Ρώμη- Βερολίνο και εν συνεχεία να υπάρξει η περιγραφή ενός πλαισίου συζήτησης μεταξύ Αθήνας και Επιτροπής στην συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ· ακολούθως, να περιγραφούν με σαφήνεια οι προτάσεις της κυβέρνησης κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων το επόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε κατόπιν όλων αυτών να προσέλθει ο κ. Τσίπρας στην σύνοδο κορυφής έχοντας να αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον, που φιλοδοξεί αν μη τι άλλο να μην είναι συγκρουσιακό.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συνάντηση  Μέρκελ – Ομπάμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ουάσιγκτον.
Ο Υπ.Οικονομικών στο Λονδίνο
Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την ονομαστική διαγραφή χρέους, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προτείνοντας αντί του «κουρέματος» ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) με δύο ειδών ομόλογα: Ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης. Ο πρώτος τύπος, τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης. Ο δεύτερος τύπος, τα λεγόμενα «perpetual bonds», θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Ο Γ.Βαρουφάκης δήλωσε στους FT ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», οι οποίοι είναι πολιτικά απαράδεκτοι στη Γερμανία και σε άλλους πιστωτές. «Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Θα πω: “βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια αναμορφωμένη Ελλάδα”» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.