• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Σαμαράς, Βενιζέλος,ΔΝΤ : πότε έρχεται η τρόικα;

Εκτός της διαπραγμάτευσης με την τρόικα έθεσαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντησή τους το ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις ενώ το ΔΝΤ εξαρτά τον ερχομό των κλιμακίων της τρόικα από την πρόοδο του συνόλου των προτάσεων.

Οι θέσεις μας είναι διαμορφωμένες, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ  μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.  Και πρόσθεσε ότι η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα το ταχύτερο

Η ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» (full set policy proposals) που αναμένει η τρόικα θα προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα. Στην σχετική αποσαφήνιση προχώρησε πριν από λίγο από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων, όταν ερωτήθηκε για το χρόνο επιστροφής τη τρόικας στην Ελλάδα.

Για το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και τη θέση που κρατά το ΔΝΤ ανέφερε πως αν και η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, το γεγονός ότι η πρόσβασή της εξακολουθεί να είναι επισφαλής, «όπως προκύπτει από την πρόσφατη αύξηση των spreads», δείχνει πως θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη. «Αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα αποφασίσει» είπε ο Ράις, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει εάν θα ήταν καλύτερο η χώρα να απευθυνθεί για προληπτική χρηματοδότηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. «Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές» τόνισε.

Στο μεταξύ “δεν υπήρξε κάποια συμφωνία” για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τηνΤετάρτη στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το αθηναϊκό γραφείο του πρακτορείου Bloomberg.